Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΜΑΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, Ο ΑΣΤΕΦΑΝΩΤΟΣ

της Αγγελικής Βαρελλά
Φέτος τον είδα να έρχεται μ’ ένα μόνιππο στολισμένο τριαντάφυλλα. Αυτός πατούσε σε μια πολύχρωμη κου­ρελού από μαργαρίτες, βιολέτες, και κρινάκια του αγρού. Ήταν κεφάτος και τραγουδούσε:
Μοσχοβολά η αγράμπελη, το πρίνο σπαρταρίζει
κρυμμένο μέσα στα κλαδιά το λέει γλυκά τ' αηδόνι.
 Στο καπέλο τον ανέμιζαν παπαρούνες και από τη ζώνη του κρέμονταν κατακόκκινα κεράσια.
   Γεια σου, Κερασάρη! του φώναξε ένας περαστικός.
Κι ένας Κύπριος του είπε:
— Γεια σου, Μάη μου ΙΙεντεφά μου!
Ο Μάης Πεντεφάς; Τι όνομα ήταν αυτό; Πρώτη φορά το άκουγα. Κι όμως... επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια οι μέρες του, οι Κύπριοι πεινάνε και ξαναπεινάνε και τρώνε πέντε φορές τη μέρα (πέντε-φας).
Το μόνιππο ήταν γεμάτο στεφάνια, να φαν κι οι κότες! Αφού τα έχει μπόλικα τα λουλούδια ο Καλομηνάς, ο Μάης απ' όπου περάσει κρεμάει κι ένα.
Πρωτομαγιά, κρέμασε στεφάνια στις πόρτες και τα μπαλκόνια των σπιτιών. Μοίρασε στεφάνια στους «εργαζόμενους», έτσι το είπε, γιατί η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της δουλειάς. Μοίρασε κι ένα σωρό λουλουδένια στεφανάκια στη γιορτή της μητέρας κι έστειλε άλλα τόσα στις Ελένες και τους Κώστηδες στη γιορτή τους. Λουλούδια να δουν τα μάτια σου!
Κι αφού είναι τόσο καλός -για να τον λένε Καλομηνά κάτι θα ξέρουν- γιατί τον έχουν πάρει από φόβο και λένε:
         Τ' ακούτε σεις οι όμορφες και σεις οι μαυρομάτες;
Το Μάη κρασί μην πίνετε, νύχτα μην περπατάτε:
Οι κουτσομπόληδες λένε πως ο Μάης... μαγεύει. Το λέει και τ' όνομα του.
Κι ένα περίεργο πράγμα. Ενώ τους στεφανώνει όλους, ο ίδιος μένει «αστεφάνωτος». Δηλαδή δε θέλει να παντρευτεί, θέλει να μείνει εργένης. Λένε πως πρώτη και καλύτερη η Άνοιξη ζητά να τον πάρει άντρα της κι αυτός αρνείται. Είναι αμετάπειστος.
Γι' αυτό και πολλοί αποφεύγουν το μαγιάτικο γάμο. Δε φέρ­νει. λέει, γούρι κι ευτυχία. Εμείς όμως που δεν τα πολυπιστεύουμε όλα αυτά, λέμε άντε και «καλά στεφάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: