Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

BEACH VOLLEY

Άθλημα για... παραλίες
Με τη λέξη «παραλία» πολλές φορές στον αθλητισμό εννοούμε τους αθλητές που βαριούνται και δεν προσπαθούν πολύ. Όμως, υπάρχει ένα άθλημα που, ενώ παίζεται στην παραλία, απαιτεί και κόπο και προσπάθεια, αλλά παράλληλα είναι και πολύ διασκεδαστικό.
Είναι το   beach volley είναι ένα συναρπαστικό άθλημα. Μπαμπάς του, το γνωστό άθλημα volley και μαμά του η παραλία με τη χρυσή της άμμο.
Όλα ξεκίνησαν το 1895, όταν ο Αμερικανός  γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν, στα 25 του χρόνια, επινόησε ένα παιχνίδι που το ονόμασε            mintonette. Το παιχνίδι αυτό ονομάστηκε αργότερα beach volley. Τι ήταν αυτό; Ο νεαρός Ουίλιαμ έστησε ένα φιλέ του τένις, σε ύψος δύο μέτρα πάνω από το έδαφος, και έθεσε τους πρώτους κανόνες.
Το beach volley πρωτοξεκίνησε στις ακτές της Καλιφόρνιας, όπου οικογένειες έπαιζαν Βόλεϊ στην άμμο 6 εναντίον 6. Στην Ευρώπη πρωτοπαίχτηκε στηΓαλλία. Το 1940, οι Αμερικανοί στρατιώτες, μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν, έπαιζαν βόλεϊ στις ακτές της Άπω Ανατολής. Το άθλημα εκείνη την εποχή παιζόταν σε παραλλαγές 4x4 και 3x3. Οι πρώτοι κανονισμοί απαγόρευαν τα καρφιά και τα μπλοκ. Το πρώτο επίσημο τουρνουά 2x2 έγινε στην Καλιφόρνια. Τη δεκαετία του 1960, επιτράπηκαν για πρώτη φορά οι επιθέσεις και τα μπλοκ και το παιχνίδι έγινε πολύ θεαματικό. Έτσι λοιπόν, το άθλημα ενθουσίασε παίκτες και θεατές, με αποτέλεσμα το 1976 να διοργανωθεί το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα beach volley στη Αμερική. Στη χώρα μας, το καλοκαιρινό αυτό άθλημα ήρθε μόλις το 1988, όταν διοργανώθηκε το πρώτο ελληνικό πρωτάθλημα στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βάρκιζα. Το 1993, γίνεται το πρώτο επίσημο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα beach volley, με τη συμμετοχή 24 εθνικών ομάδων, μία από τις οποίες είναι και η ελληνική. Δύο χρόνια αργότερα, γίνονται στην Αθήνα αγώνες διοργάνωσης Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ το 1996 το beach volley γίνεται αγώνισμα των    Ολυμπιακών αγώνων με πρώτους ολυμπιονίκες τους Αμερικανούς Κίραλι και Στιβς στους άνδρες και τις βραζιλιανές   αδερφές Πίρες στις γυναίκες.
Οι κανονισμοί
Οι κανόνες του beach volley δεν είναι και πολύ διαφορετικοί από αυτούς του volley ball. Η βασικότερη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η ομάδα beach volley αποτελείται μόνο από δύο άτομα. (Εμείς, όμως, στις παραλίες μπορούμε να παίζουμε και με παραπάνω φίλους μας!)       Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 9X18 μ. και το ύφος του φιλέ είναι 2,43 μ. για τους άνδρες και 2,24 για τις γυναίκες.
Για να παίξουμε beach volley πρέπει στον αγωνιστικό χώρο να υπάρχει άμμος, όσο πιο επίπεδη γίνεται, χωρίς πετραδάκια, βοτσαλάκια, κοχυλάκια κ.λ.π. Προσοχή, στους τραυματισμούς! Αν θέλετε να στεφθείτε νικητές, θα πρέπει να κερδίσετε την άλλη ομάδα με ένα σετ. Το σετ κερδίζεται μόλις ­σημειώσετε 15 πόντους. Προσοχή, όμως, γιατί κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να χτυπήσει την μπάλα 3 φορές, ενώ δεν μπορεί ένας παίκτης να δώσει δύο χτυπήματα στη σειρά. Πώς σας φαίνεται; Όχι και τόσο δύσκολα.
Οι δικοί μας κανόνες
Το να παίξουμε κι εμείς beach volley δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Στήνουμε το δικό μας φιλέ σε μια αμμουδερή παραλία, διαλέγουμε τους συμπαίκτες μας, παίζουμε όση ώρα θέλουμε και... απολαμβάνουμε το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: