Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΙΕΣ ΟΙ ΜΥΓΕΣ

Όταν ανακοίνωσα ότι σκέφτομαι να γράψω άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, με κοίταξαν μ’ ένα βλέμμα που σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε:» Δεν είπαμε μα μην κυκλοφορούμε χωρίς καπέλο καλοκαιριάτικα, γιατί ο ήλιος βαράει στο κεφάλι;»
 « Θα δείτε, θα κάνει αίσθηση το άρθρο μου». επέμεινα εγώ. «Θα προσεγγίσω το θέμα μύγες από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνιές!» Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα φοβερής αγωνίας και μετά: «Τι σόι μύγα σε τσίμπησε πάλι, Βαγγελίτσα;» με ρώτησαν. Αλλά εγώ από μέσα μου ήδη πανηγύριζα. Το άρθρο μου είχε εγκριθεί.
Αυτό μαρτυρούσε το χαμόγελο που είχε ζωγραφιστεί στα χείλη τους.
Μύγα το έντομο
παγκόσμια  πολίτης, με ιδιαίτερη προτίμηση στα πολύ θερμά κλίματα. Ίσως γι' αυτό το ζεστό μήνα Αύγουστο να παχαίνει λίγο παραπάνω... Υπολογίζεται ότι ο πλανήτης μας φιλοξενεί περισσότερα από 85.000 είδη μυγών! Κοντόχοντρη, μεγαλομάτα, μαυριδερή, με 6 πόδια, 2 φτερούγες και μια αχόρταγη προβοσκίδα, αποδεικνύεται συχνά άκρως ενοχλητική. Τρέφεται με υγρές, οργανικές ουσίες. Είναι εξαιρετικά γόνιμη, και έχει -δυστυχώς- το κακό συνήθειο να γεννάει τα αβγά της (500-2.000 περίπου!) σε σκουπίδια, ακαθαρσίες και πτώματα. Είναι βλαβερό έντομο, υπεύθυνο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, θα έχετε ακούσει για τη μύγα τσε-τσε που μεταδίδει σε ανθρώπους και τα ζώα τη νόσο του ύπνου. Βασικός εχθρός της είναι η καθαριότητα και αρκετά άκρως ενδιαφέροντα πλάσματα, όπως η μυγαλή η αράχνη, η μυγαλή το τρωκτικό και ο μυγοχάφτης το πουλί.
Οι εχθροί της  μύγας
Μυγαλή,  μια αράχνη σιχαμερή!
Πρόκειται για γιγαντιαίες αράχνες που ζουν στους τροπικούς, κυρίως στη Νότια Αμερική. Το μήκος τους κυμαίνεται από 6-18 εκατοστά κι έχουν τριχωτό σώμα, σε καφετιές, χαλκοπράσινες ή κοκκινωπές αποχρώσεις. Για να καταβροχθίζουν τα θύματα τους (έντομα, νεοσσούς πουλιών, σαύρες, τρωκτικά) με την ησυχία τους, τα ακινητοποιούν δηλητηριάζοντας τα! Το τσίμπημα μερικών από αυτές τις καταχθόνιες αράχνες είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο. Άλλες βολεύονται σε σχισμές βράχων και δέντρων κι άλλες σκάβουν φωλιές στο έδαφος και φράζουν την είσοδο τους με πώματα, που τα συγκρατούν αυτοσχέδια... λουκέτα από μετάξι!
Μυγαλές τα λιλιπούτεια τρωκτικά
Οι μυγαλές είναι θηλαστικά μικρούλια σαν ποντικάκια (μόλις 12 εκατοστά, από τα οποία τα 5 είναι... ουρά!) αλλά εξαιρετικά βρομερά. Στο πέρασμα τους αφήνουν μια δυσάρεστη οσμή, για να αποθαρρύνουν τους επίδοξους θηρευτές τους. Τις συναντάμε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Μερικά είδη διαθέτουν τοξικό σάλιο! Εκτός από έντομα, δοκιμάζουν ευχαρίστως σκουλήκια, μαλάκια, πτώματα και μερικά φυτά. Είναι τόσο φαταούλες, που αν μείνουν για αρκετές ώρες χωρίς τροφή αρχίζουν να τρώγονται μεταξύ τους! Από το Μάιο ως τον Αύγουστο οι μυγαλές γεννούν 5-10 μικρά σε φυσικές κοιλότητες ή σε φωλιές που εγκατέλειψαν άλλα ζώα. Όταν μεγαλώσουν και έρθει η ώρα για την πρώτη τους βόλτα και τη  γνωριμία τους με τον κόσμο, φτιάχνουν μια «ζωντανή αλυσίδα» για να μη χαθούν. Μπαίνουν στη σειρά, το καθένα κρατάει από το στόμα την ουρά του μπροστινού του και... ο διμοιρίτης την ουρά της μαμάς τους!
Ο αεικίνητος μυγοχάφτης

Όνομα και πράγμα το συμπαθέστατο αυτό γκριζωπό πουλάκι, επισκέπτεται την Ελλάδα από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και μπορείτε να το συναντήσετε ακόμα και στα πάρκα της γειτονιάς σας. Είναι νευρικός τύπος, όλο κουνάει την ουρά και τις φτερούγες του, χοροπηδάει και ποτέ δεν ησυχάζει. Δεν έχει και ιδιαίτερα μελωδική φωνή, αλλά είναι πολύ επιδέξιος εντομοκυνηγός. Διαλέγει ένα σημείο απ' όπου μπορεί να εποπτεύει ελεύθερα το γύρω περιβάλλον, στέκεται στητός και καμαρωτός και περιμένει. Μόλις περάσει καμιά μύγα, που είναι ο αγαπημένος του μεζές, ή άλλο έντομο, ορμάει και το καταπίνει στον αέρα! Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων ή σε χαλάσματα. Γεννάει δύο φορές το χρόνο από 4-5 αβγά τη φορά. Υπολογίζεται ότι πάνω στη Γη υπάρχουν 400 είδη μυγοχαφτών!
Παίζουμε τυφλόμυγα
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ το έπαιζα πολύ αυτό το παιχνίδι στο σχολείο και στη γειτονιά. Παίζεται από ομάδα παιδιών αποφασισμένων να διασκεδάσουν και πιθανόν να κάνουν καριέρα μάντη Τειρεσία. Τα βγάζουμε (ξέρετε εσείς, μπουφ: αμπεμπαμπλόμ, τουκιδεμπλόμ...) και ο «τυχερός» δένει τα μάτια του με ένα μαντίλι, απαραίτητα πολύχρωμο ή σκούρου χρώματος, για να μην κατηγορηθεί ότι κάνει ζαβολιές επιλέγοντας διαφανή μαντίλια. Τα υπόλοιπα παιδιά τον γυρίζουν γύρω από τον εαυτό του (αργά και με προσοχή για να μη ζαλιστεί) και μετά σκορπίζονται και τριγυρνούν κοντά του, σε μικρή απόσταση. Ο κυνηγός-τυφλόμυγα πρέπει να πιάσει ένα παιδί και, ψηλαφώντας το πρόσωπο και το σώμα του, να το αναγνωρίσει και να πει δυνατά το όνομα του. Αν δεν τα καταφέρει, «καίγεται» και συνεχίζει να κυνηγάει άλλα παιδιά.  Αν τα καταφέρει, «ξαναβρίσκει το φως του» και γίνεται το άλλο παιδί κυνηγός-τυφλόμυγα.
Ο βασιλιάς με τη μυγοσκοτώστρα
Ξέρετε ότι οι μυγοσκοτώστρες ήταν σύμβολα εξουσίας των παλαιών ηγετών της Αφρικής; Αρχηγοί φυλών, εμίρηδες, μάγοι και βασιλιάδες κρατούσαν με καμάρι μυγοσκοτώστρες από φυτικά νήματα ή τρίχες ζώων, οι λαβές των οποίων ήταν περίτεχνα διακοσμημένε Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Μυγο-παροιμίες.
Φάνταζε σαν τη μύγα μες στο γάλα!
 Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!
Έπεσαν πάνω του σαν τα μυγάκια!
Έβγαλε κι από τη μύγα ξίγκι!
Μην είσαι μυγιάγγιχτος
Βαγγελίτσα Ανησυχίδου για την αντιγραφή Εύη Τσιτιρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: