Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ


της Ελένης Σβορώνοου.
Από τη στιγμή που τελειώνει το σχολείο μέχρι τη στιγμή που αρχίζει μεσολαβεί ένα μεγάλο διάλειμμα που λέγεται διακοπές. Για σας κρατάει περίπου τρεις μήνες ενώ για τους γονείς σας πολύ λιγότερο. Αυτό το διάλειμμα όμως, δε σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους τους εργαζομένους, όλες τις εποχές.
 Τα παλιότερα χρόνια ήταν μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Σήμερα σημαίνει την απομάκρυνση από το χώρο δουλειάς και την προσπάθεια, οι σκοτούρες να μείνουν πίσω έστω για λίγο. Η πορεία από το παρελθόν μέχρι και το παρόν των διακοπών έχει πολλούς και ενδιαφέροντες σταθμούς και πολλά και ενδιαφέροντα στιγμιότυπα όπως αυτά που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Άνθρωπος των σπηλαίων, 600.000 χρόνια πριν
Τον συναντάμε έξω από τη σπηλιά του να ζωγραφίζει σκηνές κυνηγιού. Μόλις βάζει την τελευταία πινελιά, καλεί τους συντρόφους του και αρχίζουν ένα ρυθμικό, τελετουργικό χορό. Υψώνουν τα χέρια, κραυγάζουν και κινούνται ολοένα και πιο γρήγορα. «Γιορτάζουμε το τέλος του κυνηγιού. Σκοτώσαμε έναν ταύρο και μια αρκούδα. Η αναμέτρηση - με τα θηρία ήταν πολύ σκληρή... γι' αυτό κάνουμε τώρα διακοπές. Εκτονώνουμε την ένταση μας, τιμάμε τη θεά Φύση και παράγουμε... πολιτισμό», μας λέει ο άνθρωπος των σπηλαίων.
Αρχαία Ελλάδα 4ος  αιώνας π.Χ.
Δυο Αθηναίοι αναλαμβάνουν να μας εξηγήσουν τις απόψεις των συμπολιτών τους για τις διακοπές: «Να διακόψουμε εμείς από τι; Η εργασία είναι για τους δούλους. Εμείς που είμαστε ελεύθεροι πολίτες οφείλουμε να έχουμε χρόνο για να καλλιεργήσουμε το πνεύμα και το σώμα μας και να συμμετέχουμε στα κοινά. Η παιδεία είναι το αντικείμενο του ελεύθερου χρόνου μας. Η λέξη σχόλη σημαίνει γιορτή, Ελεύθερος χρόνος. Έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη σχολείο». Έτσι μας είπαν και επέστρεψαν στην ασχολία τους, τη ρίψη ακοντίου.
Αρχαία Ολυμπία 1810
« Ένας κομψός Άγγλος ευγενής περιηγείται   στα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας. Στέκεται μπροστά στο Ναό του Δία και θαυμάζει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του. «Μπορείτε να με λέτε σερ....σερ Τζον Σμιθ! Διακοπές είναι να κάνεις το Grand Tour, το ταξίδι που σε φέρνει κοντά στα μοναδικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αίγυπτος... Αυτές είναι  διακοπές για ευγενείς! Το ταξίδι, βλέπετε, είναι ακριβό σπορ για τους φτωχούς».

Μακεδονία 1950
Άντρες και γυναίκες θερίζουν με ζήλο. Σιγά σιγά, οι γυναίκες  πιάνουν το τραγούδι και οι άντρες αρχίζουν... το παιχνίδι: συναγωνίζονται ποιος θα ξεπεράσει τον άλλο στη δουλειά! Ο αγώνας ανάβει. Νικητής είναι αυτός που θα βγάλει τον άλλο έξω από το χώρο του. Για να κρατηθεί κάθε θεριστής στη θέση του, πρέπει να ξέρει ένα συγκεκριμένο βήμα.  «Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουμε στο θερισμό. Θες να το πεις διακοπές; Είναι ένας τρόπος να κάνουμε τη δουλειά  να φαίνεται λιγότερο βαριά. Διακοπές, δηλαδή, μέσα στη δουλειά... Κι αν έρθετε ξανά, θα σας δείξουμε κι άλλα παιχνίδια που παίζουμε το καλοκαίρι, όπως αυτό στη διάρκεια του σκαψίματος που μόλις τώρα ξεκινάει».!
Ζάκυνθος 1980
Το 1936, ο Γάλλος  πρωθυπουργός Λέον Μπλουμ καθιέρωσε τις διακοπές μετ' αποδοχών. Από τότε μέχρι... το ζευγάρι των νεαρών Άγγλων εργαζόμενων που λιάζονται στην αμμουδιά έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των διακοπών. Πάντως, οι φίλοι μας  έχουν στις τσέπες τους τόσα λεφτά όσα τους χρειάζονται   για διακοπές. «Ήλιος, θάλασσα και βόλτες το βράδυ! Τώρα πια, τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία είναι φτηνά. Μπορούμε κι εμείς να ταξιδεύουμε. Οι διακοπές με τουρισμό δεν είναι πλέον προνόμιο μόνο της αριστοκρατίας... Η χώρα σας, πάντως, είναι θαυμάσια. Και το αγγλικό πρωινό που δοκιμάσαμε ισάξιο με το δικό μας. Σίγουρα θα ξανάρθουμε!».  



Δεν υπάρχουν σχόλια: