Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ


Αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και κάθε αρχή- ως γνωστόν- και δύσκολη... Μήπως η διαπίστωση ότι ακόμη και τα ζώα κάθονται στα θρανία περνάνε από εξετάσεις και εκπαιδεύονται με σκληρά γυμνάσια θα βοηθούσε να μη ... μελαγχολήσετε; Τι  διδάσκονται τα ζώα; Μαθήματα επιβίωσης, τεχνικές προσαρμογής στο περιβάλλον που ζουν, το κυνήγι της τροφής, την άμυνα απέναντι στους εχθρούς τους και τις αντίξοες καιρικές  συνθήκες. Πώς διδάσκονται; Με το να παρατηρούν και να μιμούνται τους ενήλικους, μέσα από δοκιμές και λάθη, και, φυσικά έχοντας ως μόνιμο και αλάθητο δάσκαλο και οδηγό το ένστικτό τους...
ΠΑΝΕ ΤΑ ΑΛΕΠΟΥΔΑΚΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ
«Η αλεπού δέκα χρονών και τ' αλεπουδάκι έντεκα!» Η χαρακτηριστική αυτή παροιμία αποδεικνύει ότι τα αλεπουδάκια είναι άριστοι μαθητές, αφού ξεπερνούν ακόμη και τη μαμά-δασκάλα τους! Η κυρα-Μάρω γυμνάζει μεθοδικά
τα παιδιά της: κουβαλάει στη φωλιά μισοτραυματισμένα ζώα και με αυτά εξασκεί τα παιδιά της στο κυνήγι και το κομμάτιασμα της λείας. Ακόμη και ψάρεμα καραβίδων τους μαθαίνει! Μπαίνει στο ποτάμι και περιμένει τις ανυποψίαστες καραβίδες να τη δαγκώσουν. Η πυκνή της γούνα την προστατεύει και μόλις «ψαρέψει» αρκετές βγαίνει από το νερό, τινάζεται για να πέσουν από πάνω της και τις καταβροχθίζει!
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ... ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Τα μικρά της πολικής αρκούδας μεγαλώνουν με τη φροντίδα αποκλειστικά της μητέρας τους. Μέχρι να γίνουν δύο χρόνων, η οικογένεια μένει ενωμένη. Τα αρκουδάκια εκπαιδεύονται με παιχνιδιάρικο τρόπο: ανεβαίνουν στη ράχη της μητέρας τους ενώ εκείνη τρέχει ή πιάνονται από την ουρά και τη γούνα της, ενώ κολυμπά. Όταν διδάσκονται πώς να κυνηγούν, συχνά σκοτώνουν περισσότερες φώκιες απ' όσες μπορούν να φάνε. Φαίνεται πως η πολική αρκούδα πιστεύει ότι η... επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης!
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
Ο πετρίτης είναι γεράκι και το πιο γρήγορο πλάσμα του πλανήτη μας: όταν εφορμά για να πιάσει τη λεία του, αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα! Τα μικρά του είναι ικανά να πετάξουν 40 περίπου μέρες αφότου βγουν από το αβγό τους. Μαθαίνουν να κυνηγούν παρατηρώντας το γονιό-εκπαιδευτή τους να εφορμά με τις φτερούγες κλειστές, σε πτήση κατακόρυφη, αφήνοντας στο πέρασμα του ένα τρομακτικό βουητό. Το πιο καταπληκτικό είναι ότι ενώ πετά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν παύει να κρατά τη ματιά του εστιασμένη πεντακάθαρα στο στόχο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: