Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η περιπέτεια... της γραφής




Τώρα που τα στυλό... «ανάβουν» και τα τετράδια γεμίζουν με τις... καλλιγραφίες σας, θα σας... πα­ρηγορούσα μήπως αν σας έλεγα πως τα ίδια τρα­βούσαν και κάποιοι μακρινοί «συμμαθητές» σας!

Αν ζούσατε λοιπόν στη Μέση Ανατολή το 3000 π.Χ. θα κουραζόσαστε πολύ να γράψετε τη σφηνο­ειδή γραφή! Το «μολύβι» σας θα ήταν μια γραφίδα α­πό καλάμι κομμένο στην άκρη, ενώ για «χαρτί» θα είχατε μια μαλακή πήλινη πλάκα. Σίγουρα, ό­μως, θα είσαστε... ορθογράφοι αφού για γράμματα τότε θα χαράζατε μικρές ί­σιες γραμμές, γωνίες ή τρίγωνα.
Στην Κίνα, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Αντί για «μολύβι» θα είχατε ένα πινέλο από καλάμι με μαλακές  τρίχες, θα το βουτούσατε  σε ένα μελάνι φτιαγμένο α­πό νερό και τριμμένο κάρβουνο και θα γράφατε πάνω σε ξύλο μπαμπού και οστά... ζώων! Λίγο αργότερα σε ταινίες από ύφασμα μεταξιού και το 105 μ.Χ. σε χαρτί, παρακαλώ!
(Όπως ξέρετε, οι Κινέζοι είναι οι εφευρέτες του χαρτιού!)
Πάμε τώρα στην αρχαία Αίγυπτο. Και μην περιμένετε τις ευκολίες των θρανίων! Για να γράψετε πρέπει να καθίσε­τε οκλαδόν να πά­ρετε έναν πάπυ­ρο και να γρά­φετε με πινέλο ή με πένα από   καλάμι.          
Πάντως, από μελάνια θα είχατε μεγάλη ποικιλία: μαύρα, κόκκινα, πράσινα και μπλε!
Στην Αρχαία Ελλάδα, θα γράφατε πάντα με κεφα­λαία, πάνω σε ξύλινες πινακίδες με γραφίδες από κόκαλο ή μέταλλο. (Μιλάμε για πρόοδο!) Ενώ στην Αρχαία Ρώμη, θα γράφατε σε σπασμένα κομμάτια κεραμικών ή σε πάπυρο που ερχόταν από την Αίγυπτο. Πάντως, αν θέλατε να γίνετε χαράκτες, τότε θα χαράζατε επιγραφές πάνω  σε πέτρες ή μάρ­μαρα με σιδερένια σμίλη.
Στο Βυζάντιο και στον Μεσαίωνα, θα έπρε­πε να ζείτε σε... μοναστήρι για να μάθετε να γράφετε και να... αντιγράφετε με πέ­να πάνω σε περγαμηνή - δηλαδή ειδι­κά επεξεργασμένο δέρμα από αρ­νάκι ή κατσικάκι! Τα ίδια α­κριβώς έκαναν και οι Άραβες μοναχοί που      όμως αντέγραφαν μό­νο το ιερό Κοράνιο.
Ουφ! Ευτυχώς που τον 15ο αι­ώνα ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία, για να σταματήσουν  οι... αντιγραφές!
 Όσο για τους μα­θητές, χαράς ευ­αγγέλια από τότε που εδώ και περίπου 50 -60 χρόνια βγήκαν  τα στυλό διαρκείας! Καλού - κακού, έχετε στην τσάντα σας και έ­να μολύβι! Ποτέ δεν ξέρετε τι γίνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: