Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Γνωριμία με τη...θάλασσα



    
Τώρα που έφτασε η ώρα για βουτιές, βαρκάδες. ψάρεμα  ή ταξίδια, λέω να σας "γνωρίσω" με τον τεράστιο υδάτινο κόσμο της θάλασσας, που ούτε λίγο ούτε πολύ καλύπτει τα 7/10 του πλανήτη μας. (Δηλαδή από τα 510.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γης, τα 366.000.000 τ.χλμ. σκεπάζονται από αλμυρό νερό!)

Η θάλασσα διαιρείται σε Ωκεανούς (Ειρηνικός / Ατλαντικός / Ινδικός,  Β. Παγωμένος ή Αρκτικός, Ν. Παγωμένος ή Ανταρκτικός)  σε θάλασσες (Μεσόγειος, Σινική, Ερυθρά κ,ά.) σε πελάγη (Αιγαίο, Κρητικό κ.ο.) και σε άλλες μικρότερες υποδιαιρέσεις,
Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις Φιλιππίνες και είναι περίπου 11.000 μ, (Το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου είναι 4.400 μ, και βρίσκεται στις Οινούσσες)
Ο βυθός της θάλασσας είναι ίδιος με την επιφάνεια της Γης! (δηλαδή, έχει... βουνά, πεδιάδες, οροπέδιο κλπ) ενώ το φως του ήλιου φτάνει σε . 200μ, περίπου.
Από εκεί και καίω...σκοτάδι! Βέβαια όσο πιο βαθιά πάμε, τόσο πιο κρύο είναι το νερό και τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεσή του. Όσο για το χρώμα της, επηρεάζεται από τον ουρανό, τις γειτονικές ακτές και από τις ουσίες που περιέχει (χαλκό, άζωτο, οξυγόνο, ιώδιο, ασβέστιο κ.α.)
Όταν φυσάει, έχουμε κύματα που φτάνουν έως τα 20 μέτρα!. Αυτά, μέχρι βάθος 60 μέτρων, γιατί από εκεί και κάτω όλα Είναι...ήρεμα .
Εδώ να προσθέσουμε και τα ρεύματα, όπως το Γκολφ Στριμ  στον Ατλαντικό ή το Κούρο Σίβα στον Ειρηνικό κ,λπ.. καθώς και τις παλίρροιες που γίνονται από την έλξη του Ήλιου και της Σελήνης.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεοποιήσει τη θάλασσα και τη θεωρούσαν κόρη της Γαίας και μητέρα της Αφροδίτης, Είχαν δείξει μια σπάνια ναυτική ιδιοφυία –η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας - σφραγίζοντας την
ιστορία του τόπου μας.
Ένας οπό τους μεγάλους Έλληνες ποντοπόρους της αρχαιότητος ήταν ο Πυθέας, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, αφού κατέκτησε τη Μεσόγειο, βγήκε από τα στενά του Γιβραλτάρ στον ωκεανό  και ταξίδεψε μέχρι τη Μ. Βρετανία, τη Σκοτία και την Ιρλανδία!
 Οι πρώτες  ενδείξεις για ιστιοφόρα πλοία ξεκινούν από την Αίγυπτο το 4000 π.Χ. Ήταν βάρκες  από καλάμι του Νείλου, που τους έβαλαν πανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: