Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ του Τζώρτζη Μηλιά



Η ιδέα του να περπατήσει κανείς στο νερό είναι πολύ παλιά, οι πρώτες όμως πραγματικές προσπάθειες για θαλάσσιο σκι έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα. Τότε κατασκευάστηκαν ελαφριά και γρήγορα σκάφη, ικανά να τραβήξουν ένα σκιέρ.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δοκιμές για θαλάσσιο σκι έγιναν τη δεκαετία του 50 στη Βουλιαγμένη από μέλη και φίλους του Ναυτικού Ομίλου της Βουλιαγμένης. Από τότε το θαλάσσιο σκι αγαπήθηκε και εξαπλώθηκε πολύ. Έτσι, σήμερα σε πολλές παραλίες στην Ελλάδα  υπάρχει μια μικρή ή μεγάλη σχολή θαλάσσιου σκι. Το να γλιστράς στα κύματα είναι διασκεδαστκό, γυμνάζει το σώμα, ενώ προσφέρει απόλαυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Πράγματι «ένα σκι» κρατάει μόλις 10 – 15 λεπτά, χρονικό διάστημα πέρα από το οποίο δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει λόγω κούρασης.
Πόσο δύσκολο είναι
Όπως και σε όλα τα σπόρ, η δυσκολία στο θαλάσσιο σκι έχει σχέση με το στόχο τον οποίο βάζουμε. Για παράδειγμα, το να μάθει κανείς να σηκώνεται με δυο σκι και να πηγαίνει απλώς πίσω από το σκάφος είναι πολύ εύκολο. Συνήθως δυο τρία μαθήματα είναι αρκετά για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για την εξέλιξή μας.
ΣΛΑΛΟΜ
Στη συνεχεία μαθαίνουμε να διασχίζουμε τα απόνερα του σκάφους και να κάνουμε σλάλομ. Στο σλάλομ οι αθλητές περνάνε με συγκεκριμένη ταχύτητα σκάφους και συγκεκριμένο μήκος σκοινιού μπάλες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από την πορεία του σκάφους. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνει το σκάφος και όσο πιο κοντό είναι το σχοινί τόσο πιο δύσκολο είναι να φτάνει ο αθλητής τις μπάλες και να τις περνάει από την εξωτερική τους πλευρά.

Μονοσκί και φιγούρες
Στο μονοσκί οι δέστρες βρίσκονται η μία πίσω από την άλλη και οι δυνατότητες για στροφές και σκληρά  «κοψίματα» είναι απεριόριστες. Με ένα σκι επίσης, λίγο διαφορετικό, πιο κοντό, φαρδύ και χωρίς καρίνα γίνονται και οι «φιγούρες», που όμως  αφορούν το αγωνιστικό θαλάσσιο σκι. Στο αγώνισμα των φιγούρων μετράνε οι στροφές, οι τούμπες κλπ. που θα προλάβει να κάνει σε συγκεκριμένο χρόνο ο αθλητής (δύο φορές από 20 δευτερόλεπτα). Βαθμολογούνται ανάλογα με τη δυσκολία τους.
Άλμα
Αθλητικό αγώνισμα είναι και το άλμα, που γίνεται με δύο σκι.  Στο άλμα, το σκάφος κινείται δίπλα σε βατήρα πάνω από τον οποίο περνάει ο σκιέρ κάνοντας άλμα πολλών δεκάδων μέτρων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των αντρών είναι περίπου 70 μέτρα! Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και το σκι χωρίς σκι, το λεγόμενο «μπέρφουτ», κατά το οποίο το σκάφος κινείται τόσο γρήγορα (65 χλμ./ώρα περίπου), ώστε ο σκιέρ μπορεί να στηρίζεται στα γυμνά του πόδια χωρίς να φοράει καθόλου σκι.
Στη λίμνη του Καϊάφα
Αν και το τουριστικό θαλάσσιο σκι στην πατρίδα μας γίνεται αποκλειστικά στη θάλασσα, οι αγωνιστικές ομάδες προπονούνται κυρίως σε λίμνες. Και αυτό γιατί σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικού σκι είναι απαραίτητες οι τέλειες συνθήκες νερού. Μία τέτοια λίμνη είναι και αυτή του Καϊάφα κοντά στη Ζάχαρω, στην Πελοπόννησο. Οι ομάδες μένουν σε όμορφα ξύλινα σπιτάκια μπροστά ακριβώς από το σημείο όπου γίνεται η προπόνηση και είναι στημένοι οι στίβοι του σλάλομ και του άλματος.
 Μια μέρα προπόνησης περιλαμβάνει συνήθως τέσσερις φορές σκι για κάθε αθλητή, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα. Συνήθως τα παιδιά κάνουν δύο φορές σλάλομ, μία φιγούρες και μία άλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: