Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΒΟΥΤΙΈΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΟΎΤΙΑ




Της Μαρίας Μακρή 
Αγαπάτε 'τη θάλασσα;
Θέλετε να γνωρίσετε έναν καινούργιο κόσμο;
"Σας γοητεύουν οι περιπέτειες; Τότε η εξερεύνηση του υποβρυχίου κόσμου θα σας ενθουσιάσει, γιατί είναι πάντα μια συναρπαστική περιπέτεια. Ο κόσμος του βυθού είναι γεμάτος παράξενα ζώα, όμορφα φυτά και βυθισμένα πλοία. Έτσι, λοιπόν, αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε η να εκπαιδευτείτε μόνοι σας στις ελεύθερες καταδύσεις ή, αν είστε πάνω από 16 χρόνων, να εκπαιδευτείτε στις αυτόνομες καταδύσεις, αφού γραφτείτε σε μια σχολή καταδύσεων.

Η αυτόνομη κατάδυση
Αυτόνομη κατάδυση λέγεται αυτή που γίνεται με φορητή συσκευή οξυγόνου, προσφέροντας αυτονομία στους δύτες: επειδή κουβαλούν τον αέρα μαζί τους, μπορούν να κινούνται ελεύθερα κάτω από το νερό. Για να γίνετε αυτοδύτες (δηλαδή, αυτόνομοι δύτες), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση σας σε ειδική σχολή. Για να γίνετε δεκτοί στη σχολή, θα πρέπει να εξεταστείτε πρώτα από γιατρό και να είστε πάνω από 16 χρόνων. Φυσικά, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, τον οποίο, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, συνήθως σας τον προσφέρει η σχολή. Μετά μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας εξοπλισμό ή να τον νοικιάζετε, κάθε φορά που θέλετε να καταδυθείτε
Το Βάπτισμα σας στις βουτιές
Αρχίζετε έξω από το νερό ανακαλύπτοντας τον εξοπλισμό μαζί με τον εκπαιδευτή σας: η στολή από νεοπρένιο (συνθετικό καουτσούκ) για να σας προστατέψει από το κρύο, τα βατραχοπέδιλα, η μάσκα. Ακόμα, η μπουκάλα που περιέχει τον συμπιεσμένο αέρα, για να αναπνέετε κάτω από το νερό από τον αναπνευστήρα που θα σφίγγετε ανάμεσα στα δόντια σας. Πριν βουτήξετε, θα πρέπει να μάθετε να αναπνέετε μόνο από το στόμα. Όταν βουτάτε, ένα στρώμα νερού γλιστράει και παγιδεύεται ανάμεσα στη στολή και το δέρμα. Το παγιδευμένο νερό αποκτά σύντομα τη θερμοκρασία του σώματος σας και τη διατηρεί σταθερή σε όλη τη διάρκεια της κατάδυσης κρατώντας σας ζεστούς.
Το νερό ασκεί μια πίεση στο κορμί σας. Όσο περισσότερο βυθίζεστε, τόσο η πίεση αυτή μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να πονάνε τα αφτιά. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, πρέπει να κάνετε συχνά «εξίσωση» καθώς κατεβαίνετε: φυσάτε τη μύτη σας δυνατά βουλώνοντας την ή χασμουριέστε με το στόμα κλειστό και σπρώχνετε τον αέρα στο εσωτερικό του αυτιού προς το τύμπανο.
Στην αρχή, κολυμπάτε στην επιφάνεια και, στη συνέχεια καθοδηγούμενοι από τον εκπαιδευτή σας κατεβαίνετε λίγο πιο βαθιά. Για το βάπτισμα σας δεν θα κατεβείτε πάνω από δύο  μέτρα. Τώρα ακούτε το ρυθμό της αναπνοής σας. Είναι υπέροχα, έχετε την αίσθηση   ότι πετάτε, αισθάνεσθε   ελαφροί και ελεύθεροι... σαν  ψάρια.
Κάτω από το νερό βρίσκεστε σε μια κατάσταση έλλειψης  βαρύτητας όπως οι αστροναύτες στο διάστημα, γιατί το νερό ασκεί μια πίεση, αντίθετη με το βάρος σας, που σας σπρώχνει προς τα πάνω: είναι η άνωση του Αρχιμήδη. Η μπουκάλα, παρότι ζυγίζει πέντε ή έξι κιλά, σας φαίνεται πολύ ελαφριά.
Η ελεύθερη κατάδυση
Εάν έχετε γερά πνευμόνια μπορείτε να καταδυθείτε χωρίς εξοπλισμό, αλλά ό,τι δείτε κάτω από το νερό θα φαίνεται θαμπό, γιατί τα μάτια μας είναι φτιαγμένα για να βλέπουν στον αέρα. Επομένως, καλό είναι να αποκτήσετε ένα στοιχειώδη εξοπλισμό, για να μπορείτε να παρατηρείτε καλύτερα ό,τι θαυμαστό υπάρχει γύρω σας. Ο βασικός εξοπλισμός για μια ελεύθερη κατάδυση είναι:

Μια μάσκα για να βλέπετε καθαρά κάτω από το νερό. Ένας αναπνευστήρας, για να αναπνέετε στην επιφάνεια. Μια στολή: είναι χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη, για να μην κρυώσετε γρήγορα κάτω από το νερό. Βατραχοπέδιλα: είναι απαραίτητα για να κολυμπάτε γρήγορα κάτω από το νερό, καταβάλλοντος λιγότερη προσπάθεια.
Για πιο ασφαλή ελεύθερη κατάδυση:
• Μην απομακρύνεστε από την ακτή. Απορροφημένοι από αυτά που βλέπετε, θα διανύσετε γρήγορα κάποια χιλιόμετρα, ακόμη και αν κολυμπάτε αργά.
• Προσοχή στα ρεύματα! Πλέοντος στην επιφάνεια είστε όπως ένας φελλός που τον πάει όπου θέλει το ρεύμα.
• Να βουτάτε πάντα μαζί με κάποιο σύντροφο. Είναι πιο διασκεδαστικό και θα μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο σε περίπτωση ανάγκης.
• Προσοχή στα σκάφη με μηχανή. Οι έλικες τους είναι πολύ επικίνδυνες. Μη διστάσετε να κάνετε γνωστή την παρουσία σας κουνώντας τα χέρια.
Εξοπλισμός καταδύτη
Η στολή από η στολή από νεοπρένιο (συνθετικό καουτσούκ) είναι απαραίτητη για να σας προστατέψει από το κρύο.
• Η ζώνη  με βαρίδια φοριέται στη μέση για να μπορείτε  να βυθίζεστε πιο εύκολα.
• Η μπουκάλα στην πλάτη, περιέχει 12, 15 ή 19 λίτρα συμπιεσμένου αέρα και σας επιτρέπει να μείνετε κάτω από το νερό, ανάλογα με το βάθος που θα φτάσετε, περίπου μια ώρα.
Το επιστόμιο από καουτσούκ (ανεπνευστήρα) το κρατάτε ανάμεσα στα δόντια. Χρησιμεύει για να αναπνεέετε τον αέρα που περιέχει στην μπουκάλα και συνδέεται μαζί της με ένα σωλήνα.
• Το κλείστρο. Στερεωμένο πάνω στην μπουκάλα και εφοδιασμένο με μια στρόφιγγας  συγκρατεί  το συμπιεσμένο αέρα για να μπορείτε να αναπνέετε κανονικά.  κανονικά.
• Μια πυξίδα και ένα ρολόι εφοδιασμένο με βαθύμετρο, είναι  απαραίτητα για να
προσανατολίζεστε  και  να ελέγχετε τη διάρκεια και το βάθος της κατάδυσης.  Πολλά ρολόγια έχουν και ξυπνητήρι, για να  ειδοποιεί , όταν ο χρόνος της κατάδυσης τελειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: