Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Της Χαράς Καραμήτσου (από το Πρώτο Θέμα)
Είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά  τους να προσαρμοστούν όχι μόνο στο διάστημα που προηγείται της έναρξης της σχολικής χρονιάς, αλλά και τις πρώτες δυο τρεις βδομάδες.

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και σιγά-σιγά παιδιά και γονείς προετοιμάζονται για το κου­δούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως είναι αναμενόμενο, τα παιδιά κυρίως δεν μπορούν να συνηθίσουν εύκολα στην αλλαγή, να προσαρμοστούν δηλαδή, από τον ανέμελο ρυθμό του καλοκαιριού στη σταθερή και αυστηρή ρουτίνα που απαιτείται στο σχολείο. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν όχι μόνο στο διάστημα που προηγείται της έναρξης της σχολικής χρονιάς αλλά και τις πρώτες δύο-τρεις εβδομάδες.
Αρχικά, είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα και κάποιους κανόνες που θα ακολουθούν. Φυσι­κά, είναι καθήκον των γονιών να μεριμνήσουν για την τοποθέ­τηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των ορίων και των κανόνων που θα κατευθύνουν και θα προσανατολίζουν τα παιδιά.
Αναμφισβήτητα, το πρώτο μέλημα είναι η ρύθμιση της ώρας του ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου την ημέρα ή ακόμα και 9 ή 10 ώρες καθώς ο ύπνος βοηθά όχι μόνο στη σωματική ανάπτυξη, αλλά και στη πνευ­ματική συγκέντρωση, η οποία είναι τόσο απαραίτητη στο σχολείο αλλά και στις  εξωσχολικές δραστηριότητες.
Κανόνες στον ύπνο
Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν την ώρα του ύπνου ανάλο­γα με αυτήν που θα πρέπει να ξυπνήσουν τα παιδιά και τη διάρκεια που χρειάζονται σύμφωνα με την ηλικία τους.
Όταν φτάσει η ώρα του ύπνου τα φώτα σβήνουν και τα παιδιά πάνε στο κρεβάτι. Η τήρηση του συγκεκριμένου κανό­να είναι ιδιαίτερης σημασίας (και είναι αυτός που αγαπούν λιγότερο τα παιδιά). Τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον χρόνο
που το παιδί θα πάει στο κρεβάτι πρέπει να διακόπτονται τα παιχνίδια με βίντεο, η παρακολούθηση εκπομπών στην τηλε­όραση και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που του δημι­ουργούν εγρήγορση.
Αντίστοιχα, αν παίζουν έξω παιχνίδια ή αθλούνται, πρέπει να επιστρέφουν στο σπίτι νωρίτερα απ' ό,τι στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών για να προσαρμοστούν στο χειμερι­νό πρόγραμμα και στις σχολικές απαιτήσει. Αυτό τους επι­τρέπει να ηρεμούν, να χαλαρώνουν και να έχουν καλύτερο ύπνο.
Ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν πέσουν στο κρεβάτι βοηθά στη χαλάρωση και συντελεί σε έναν απρόσκοπτο ύπνο. Επίσης, σε ό,τι αφορά το βραδινό του γεύμα, το παιδί μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ, όπως π.χ. λίγα μπισκότα, ή να πιει γάλα με μέλι που θα το βοηθήσει να αποκοιμηθεί, παίρνοντας την ένταση των δραστηριοτήτων της ημέρα$.
Οι γονείς καλό θα ήταν να παροτρύνουν το παιδί να ξεκινήσει να διαβάζει ένα βιβλίο προτού πέσει να κοιμηθεί έτσι ώστε να συνδέσει τη μάθηση με μια ευχάριστη ρουτίνα που θα το βοηθήσει και στο σχολείο.
Αντίστοιχα, στα μικρότερα παιδιά οι γονείς μπορούν -και συνιστάται- να διαβάζουν κάτι προτού κοιμηθούν.
Σε ό,τι αφορά διατροφικές συνήθειες όπως τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, είναι λογικό ότι πρέπει να αποφεύγονται. Και μάλιστα όχι μόνο πριν από τον ύπνο, αλλά γενικότερα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Την καφεΐνη, κυρίως, η οποία προκαλεί στα παιδιά -και συχνά και στους ενήλικες- αϋπνία και διαταραχές του ύπνου.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Ζήτημα της επικοινωνίας παιδιών -γονέων (καταλυτικής σημασίας θέμα για να μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες που προαναφέραμε), αυτή χτίζεται από πολύ νωρίς -αρχής γενομένης από τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να ακούνε τα παιδιά τους προσεκτικά- ενώ η επίδειξη ενδιαφέροντος για εξωσχολικές δραστηριόιητες μπορεί να θεμελιώσει ακόμα περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις - θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και πολύ συχνά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς τους.
Ήρεμη συζήτηση
Έτσι, λοιπόν. αν οι γονείς αντιδράσουν με θυμό απέναντι σε ένα πρόβλημα, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά. Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την ήρεμη συζήτηση διατηρεί τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά ήρεμους για την επίλυση του οποιουδήποτε προβλήματος μέσα στη σχολική χρονιά.
Άλλα ζητήματα που πρέπει να τεθούν ανοιχτά και να γίνουν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης από νωρίς για τα μεγαλύ­τερα παιδιά είναι οι κανόνες χρήσης; του οδικού δικτύου, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σεξ και τα ΜΜΕ. Η κατάλληλη και έγκαιρη πληροφόρηση γι' αυτά τα θέματα δεν θα βρει το παι­δί σας προ εκπλήξεων όταν τα ακούσει στο σχολείο και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές μεταφέρονται μεταξύ των παιδιών με επικίνδυνη διαστρέβλωση και τρομερά λάθη-
Τέλος. δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Με τη συμπερι­φορά σας  διαβεβαιώστε το ότι είναι ασφαλές και ότι θα έχει πάντα τη στήριξή σας  και την αγάπη σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να τονίζετε συχνά τα ιδιαίτερο χαρίσματα του και να το επιβρα­βεύετε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα παιδί να γνωρίζει ότι  είναι αποδεχτό και στα εύκολο αλλά και στα δύ­σκολα της  ζωής του. Καλή σχολική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: