Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ
Ένας  αετός κυνηγούσε ένα λαγό και ο λαγός μην έχοντας ποιος να τον βοηθήσει έτρεξε στο πρώτο ζώο που βρέθηκε μπροστά του, σ' ένα σκαθάρι και το παρακάλεσε να του δώσει άσυλο. Το σκαθάρι τον ησύχασε και παρακάλεσε τον αετό να σεβαστεί τον Ικέτη και να μην τον πειράξει. ΜΑ ο αετός είδε τι μικρό ζωάκι ήταν το σκαθάρι, το περιφρόνη­σε, άρπαξε το λαγό και τον κατασπάραξε.

Από τότε το σκαθάρι, για να τον εκδικηθεί, κοίταζε που γεννούσε ο αετός τ' αυγά του και κάθε φορά πήγαινε, τα έριχνε έξω από τη φωλιά και τα έσπαζε. Όσο ψηλά κι αν έχτιζε τη φωλιά του ο αετός, το σκαθάρι ανέβαινε, έβρισκε τ' αυγά και τα έσπαζε, ώσπου απελπίστηκε ο αετός και κα­τέφυγε στον Δια, γιατί είναι το ιερό του πουλί, και τον πα­ρακάλεσε να του βρει ένα ασφαλισμένο μέρος για να γέννηση τ’  αυγά του.
-Καλά, του είπε ο Δίας, φέρε μου τα αυγά σου, θα τα κρύψω στον κόρφο μου.
Μα το σκαθάρι κατάλαβε την πονηριά. Έκανε λοιπόν ένα σβόλο από κοπριά, πέταξε  ψηλά κι άφησε τον σβόλο να πέσει στον κόρφο του Δία. Ο Δίας σηκώθηκε να τινάξει τη χλαμύδα του και τ αυγά πέσανε κάτω και σπάσανε. Από τότε, λένε, οι αετοί δε γεννούν την εποχή που βγαίνουν τα σκαθάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: