Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ



της Ελένης Σβορώνου

Αποτέλεσμα εικόνας για σκύλος-γατα
Εκείνη: μόλις τον δει το τρίχωμα της ορθώνεται κάγκελο σαν να τη διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα! Τα μάτια της γουρλώνουν, η ράχη της καμπουριάζει και τα νύχια της προβάλλουν απειλητικά! Εκείνος: μόλις τη δει χάνει την καλοσυνάτη, θλιμμένη έκφραση - που τον κάνει τόσο αγαπητό, τα μάτια του γυαλίζουν και το βλέμμα του γίνεται άκρως επιθετικό. Στην αρχή γρυλίζει ύπουλα και μετά αρχίζει να γαβγίζει σαν τρελός. Στο τέλος της επιτίθεται αφήνοντας ελεύθερα τα πιο άγρια ένστικτα του. Η μάχη που ακολουθεί είναι αδυσώπητη. Όπως θα έχετε καταλάβει, μιλάμε  για το
σκύλο με τη γάτα και την έχθρα που κατά κάποιο τρόπο τους «ενώνει» εδώ και αιώνες. Είναι αλήθεια ότι καθόλου δεν αντέχουν ο ένας τον άλλο.

Γι' αυτό άλλωστε η έκφραση «σαν το σκύλο με τη γάτα» χαρακτηρίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο κάθε ζεύγος ορκισμένων εχθρών! Ιδού, λοιπόν, ένα πανόραμα από τέτοιους «άσπονδους εχθρούς» που η αλλεργία που αισθάνονται ο ένας για τον άλλο είναι γραμμένη στο DΝΑ τους! Αιτίες λογικές μην ψάχνετε! Μην αποπειραθείτε να τους συμφιλιώσετε! Διασκεδάστε όμως με τα καμώματα τους!


Ποπάι και Βρούτος


Αποτέλεσμα εικόνας για ποπάι βρουτοςΤι μαμόθρεφτο αυτός ο Βρούτος! Τι μπουνταλάς! Η μαμά του η μάγισσα σκαρώνει διαρκώς μαγικά για να εξολοθρεύσει τον Ποπάι, αλλά ο Βρούτος τα θαλασσώνει. Είναι η κλασική περίπτωση ατόμου που έχει τρομερή δύναμη και μυς φουσκωμένους όσο δεν παίρνει άλλο, αλλά από μυαλό... κουκούτσι. Από την άλλη, ο Ποπάι, ξύπνιος, σπιρτόζος και ευρηματικός, καταπίνει   το σπανάκι του και εξασφαλίζει για λίγο υπερφυσική δύναμη. Και τότε οι μπουνιές του ρίχνει μένουν αξέχαστες τόσο στον άξεστο Βρούτο όσο και στους φανατικούς αναγνώστες!



Γάτα και ποντίκι

Αποτέλεσμα εικόνας για γατα ποντικιΆλλο ένα ζεύγος εχθρών από το ζωικό βασίλειο που ενέπνευσε  πολλές ιστορίες κινουμένων -και όχι μόνο- σχεδίων. Πόσες  φορές δεν έχουμε δει στα κόμικς τρομοκρατημένα ποντίκια να  τρέχουν κάθιδρα για να γλιτώσουν από αφηνιασμένες  γάτες. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το τετραπέρατο ποντίκι ταλαιπωρεί πολύ τη γάτα προτού πέσει στα νύχια της.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαλατες ρωμαιοιΓαλάτες και Ρωμαίοι

«Μα είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!» αποφαίνεται οΑστερίξ και οι υπόλοιποι Γαλάτες συγχωριανοί του κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με τους Ρωμαίους και τα καμώματα τους! Μια άβυσσος χωρίζει τους πανούργους Γαλάτες από τους ξιπασμένους Ρωμαίους που νομίζουν ότι με τα πλούτη και την αριθμητική υπεροχή των στρατιωτικών τους δυνάμεων θα υποτάξουν όλο τον κόσμο! Όσο, όμως, ο Πανοραμίξ θα φτιάχνει το μαγικό του φίλτρο το μόνο που θα καταφέρνουν θα είναι να τρώνε απολαυστικές (για όλους τους υπόλοιπους) σφαλιάρες από τους ανυπότακτους Γαλάτες.

Λούκι Λουκ και αδερφοί Ντάλτον

Αποτέλεσμα εικόνας για λουκι λουκΚάθε περιπέτεια του φτωχού και μόνου καουμπόι καθώς και του αφοσιωμένου αλόγου του, της Ντόλι, περιλαμβάνει και έναν καβγά με τους αντιπαθέστατους αδερφούς Ντάλτον που μάταια προσπαθούν μια ζωή να του τη φέρουν! Τα διαβόητα αδέρφια δεν εννοούν να καταλάβουν πως όσο και αν προσπαθήσουν, ό,τι κι αν σκαρφιστούν, η ευφυΐα του Λούκι Λουκ θα υπερέχει απέναντι στα δικό τους φτηνά κόλπα





Κοντοχωριανοί Χιώτες και Μυτιληνιοί

Ο ανταγωνισμός δεν είναι και πολύ φανερός! Είναι μια υπόγεια αντιπάθεια που καλύπτεται από την κόσμια συμπεριφορά! Αλλά πώς να το κάνουμε... οι μεν θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους δε. Κερκυραίοι και Γιαννιώτες, Δημητσανιώτες και Στεμνιτσιώτες, Λαρισαίοι και Βολιώτες και άλλοι κοντοχωριανοι τρέφουν αισθήματα... «τρυφερότητας» οι μεν για τους δε! (Πέρα από την πλάκα, πάντως, καλά θα κάνετε να μη δίνετε σημασία σε τέτοιες παρωχημένες και ανούσιες προκαταλήψεις).



«Γαύρο»-«Βάζελο»

Αποτέλεσμα εικόνας για γαυροι βαζελοιΌχι μην τους βάλετε  να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι! Μην τους εκθέσετε καν σε απόσταση Βολής τον ένα   από τον άλλο. Κινδυνεύετε να γίνετε μάρτυρες ενός λεξιλογίου που θα βάψει τα μαγουλά σας πιο κόκκινα  και από τα κατακόκκινα κασκόλ των φανατικών φιλάθλων του Ολυμπιακού!  Χρόνια τώρα οι οπαδοί των δύο μεγάλων ομάδων περιμένουν τη στιγμή του θριάμβου της δικής ομάδας και την ταπεινωτική ήττα των αιώνιων αντιπάλων.

Μοντέγοι και Καπουλέτοι

Αποτέλεσμα εικόνας για ρωμαιος και ιουλιεταΜοντέγοι είναι η οικογένεια του Ρωμαίου και οι Καπουλέτοι  οικογένεια της Ιουλιέτας, των δύο νεαρών παιδιών από τη Βερόνα που αγαπήθηκαν τόσο βαθιά, ώστε ούτε ο θάνατο μπόρεσε να τους χωρίσει. Το τραγικό της υπόθεσης –που στην ουσία προκάλεσε και το θάνατο τους- ήταν ότι οι οικογένειες τους μισιούνταν θανάσιμα. Και φυσικά, σύμφωνα με τις αξίες της εποχής, σε καμία περίπτωση δε θα έδιναν την ευλογία στα παιδιά τους να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Αλλά, όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε πολύ πιο αναλυτικά στο πασίγνωστο έργο του Σέξπιρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για κλεφτεσ αστυνομοιΤο τελευταίο μας ζευγάρι αιώνιων αντιπάλων μπορεί να δρα  σε δρόμους, πλατείες και σχολεία, όταν τα παιδιά μιας γειτονιάς  παίζουν το δημοφιλές ομώνυμο παιχνίδι, από την άλλη, βέβαια  έχουμε τα αληθινά ανθρωποκυνηγητά, με όπλα και αυτοκίνητα από τη μια πόλη στην άλλη, ακόμα και από μια χώρα σε κάποια άλλη. Όπως και να' χει οι αστυνόμοι πάντα θα τρέχουν πίσω από κλέφτες και οι κλέφτες πάντα θα προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς.    


Δεν υπάρχουν σχόλια: