Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ



ΡΟΥΓΓΑΤΣΙΑ
Στο Μακροχώρι, ανήμερα των Χριστουγέννων αναβιώνει το έθιμο «Ρουγγάτσια». Η λέξη «Ρουγγάτσια» προέρχεται από τη λατινική λέξη «Ρούγα», που σημαίνει γυρίζω και μαζεύω χρήματα. Μια ομάδα ρουγγατσάρηδων ξεκινά από την εκκλησία,
προσκυνούν τις εικόνες και ο παπάς τους διαβάζει μια ευχή. Στη συνέχεια γυρίζουν χορεύοντας στο χωριό για να μαζέψουν χρήματα για να χτιστούν εκκλησίες ή σχολεία στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΑΜΜΑ ΚΕΔΡΩΝ
ΣΤΗ Φυτειά Ημαθίας, τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Δεκεμβρίου αναβιώνει το έθιμο αυτό. Στην πλατεία του χωριού ο ιερέας με την παρουσία πλήθους κόσμου ανάβει με δάδα μια τεράστια στίβα από κέδρα που έχουν συγκεντρώσει. Με τη συνοδεία ζουρνάδων η φωτιά ανάβει και αρχίζει το γλέντι. Οι παρέες φωνάζουν «κόλιντα – κόλιντα» και «Χριστός γεννιέται» και γλεντούν χορεύοντας και πίνοντας κρασί και τσίπουρο μέχρι αργά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο χωριό του πατέρα μου γινόταν  το έθιμο «Ρογγάτσια». Τα παιδιά του χωριού όλα μαζί πήγαιναν στην εκκλησία για να πάρουν την ευλογία του παπά. Μετά πήγαιναν σε όλο το χωριό φορώντας παραδοσιακά ρούχα, φουστανέλες και σαγιάδες,  και χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.
Οι κάτοικοι του χωριού τους δίνανε χρήματα. Τα χρήματα που μάζευαν έφτιαχναν σχολεία και εκκλησίες και βοηθούσαν το χωριό.
Στη συνέχεια πήγαιναν και στα διπλανά χωριά.
Μέχρι σήμερα το έθιμο συνεχίζεται για να βοηθήσουν το σχολείο.
ΛΑΖΑΡΟΣ


Το σπάσιμο του ροδιού
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς παίρνουμε μαζί μας στην εκκλησία ένα μεγάλο ρόδι. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μπαίνουμε με το δεξί πόδι μέσα, δηλαδή κάνουμε ποδαρικό. Μετά παίρνουμε το ρόδι στο μπαλκόνο, το πετάμε με δύναμη με αποτέλεσμα να σπάσει. Αυτό συμβολίζει τις πολλές χαρές που θα έχει το σπίτι αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΎ
Είναι ένα έθιμο πρωτοχρονιάτικό. Το ρόδι συμβολίζει την αφθονία και τη γονιμότητα- σκεφτείτε πόσοι σπόροι ροδιού είναι περιτυλιγμένοι μέσα σε κάθε καρπό-  μα και καλή τύχη. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, όλοι βγαίνουν από την εξώπορτα του σπιτιού, στέκονται έξω, πετάνε με δύναμη και σπάνε ένα ρόδι στο πάτωμα- που το έχουν φυλαγμένο από το φθινόπωρο- και ύστερα μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι για να κάνουν «ποδαρικό» ώστε ο νέος χρόνος να τα φέρει όλα «δεξιά» και «καλότυχα». Προσέξτε όμως μη σας λεκιάσει ο χυμός του! Δεν συζητάμε τι μπορεί να γίνουν τα χαλιά και το πάτωμα...
ΙΩΑΝΝΑ

Ένα έθιμο είναι να λέμε τα κάλαντα. Όχι όμως μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά.
Κάθε παιδί, την παραμονή των Χριστουγέννων, πηγαίνει με το  τριγωνάκι του σε όλα τα σπίτια ( σε γνωστούς και καμιά φορά και σε αγνώστους) να πει τα κάλαντα,
Περνάμε πολύ ωραία όταν λέμε τα κάλαντα. Αυτό είναι κάτι που εσείς οι μεγάλοι δεν μπορείτε να φανταστείτε!
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΚΟΛΙΝΤΑ
Προ παραμονή Χριστουγέννων οι κάτοικοι του χωριού Φυτειά; Μαζεύουν κέδρα και τα φέρνουν στην πλατεία του χωριού και τα καίνε για να ζεσταθεί ο Χριστός που θα γεννηθεί.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Το έθιμο των Βλάχων
 Οι Βλάχοι Βεροιώτες για την πρώτη του έτους είχαν το δικό τους έθιμο. Γύριζαν στους δρόμους ντυμένοι με την τριχωτή βαριά κάπα των τσομπάνηδων, με την κουκούλα στο κεφάλι, με ολοπρόσωπη μάσκα και με τα  κουδούνια των προβάτων κρεμασμένα στο σώμα τους, πάνω στην κάπα. Καθώς βάδιζαν αναπηδούσαν τα κουδούνια και έβγαζαν διάφορους ήχους  που ακούγονταν από μακριά.
Το έθιμο αυτό το έκαναν να τρομάξουν τους καλικάντζαρους με το θόρυβο των κουδουνιών και να φύγουν από την πόλη. Τους Βλάχους με τις κάπες και τα κουδούνια τους ονόμαζαν «λιγκουτσάρηδες».
ΘΟΔΩΡΗΣ  Γ.

Η ΚΟΛΟΝΙΑ
Στα Επτάνησα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γίνεται το έθιμο της «κολόνιας» . Οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο. Με τον τρόπο αυτό γιορτάζουν τον ερχομό του Νέου Έτους και τραγουδάνε:
«ήρθαμε με ρόδα και ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς»
ΕΛΠΙΔΑ

Σε πολλά χωριά του τόπου μας γίνεται το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς το βράδυ πριν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Οι άνθρωποι ανάβουν τεράστιες φωτιές με κλαδιά δέντρων, που τις ονομάζουν «Κλαδαριές» ή « Κόλντε» . Συγκεντρώνονται γύρω από τη φωτιά, τραγουδούν και πίνουν κρασί. Η φωτιά ανάβει για να ζεστάνει το Νεογέννητο Χριστό.
ΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: