Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ





Πλάι στον Τριπόταμο, που διασχίζει τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, απλώνεται η Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας. 
Χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50μ.Χ. ) και οφείλει το όνομά της σε μια βρύση της περιοχής, που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Εδώ σ’ αυτήν την   πλευρά της πόλης, ο χρόνος μοιάζει να γυρίζει στο παρελθόν, στην εποχή που η Μπαρμπούτα αποτελούσε μια κλειστή γειτονιά, όπου ζούσε η πολυάριθμη εβραϊκή κοινότητας της πόλης.

Κτισμένη σε σχήμα τριγωνικό, αποτελεί μοναδικό δείγμα στον ευρωπαϊκό χώρο.  Η πλακόστρωτη οδός Όλγανο, με τα τα παλιά σπίτια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά δημιουργώντας ένα αμυντικό τοίχος, αποτελεί το κέντρο της συνοικίας. Στην άκρη του δρόμου στέκεται η Εβραϊκή συναγωγή.
Εξαιρετικά αρχοντικά κοσμούν με τη μεγαλοπρέπεια τους την γραφική συνοικία. Τα περισσότερα από αυτά αποκαταστάθηκαν και στεγάζουν υπηρεσίες.
Τα σημαντικότερα είναι:
Το Αρχοντικό Μπέκα (Παλαιά ιδιοκτησία Μορδοχάι). Κτισμένο το 1859, ανήκε σε πλούσιο έμπορο. Εντυπωσιάζει για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και διακόσμηση του.
Το εσωτερικό του κοσμείται με αυθεντικές τοιχογραφίες.
Κτίριο «Ολγάνου» (Παλαιά ιδιοκτησία Στρούμσα). Κτίστηκε το 1872. Ανήκει στο Δήμο Βέροιας.
Αρχοντικό Μπόζογλου (Παλαιά ιδιοκτησία Σαρφάτη). Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αι. και είναι το μοναδικό εβραϊκό σπίτι με νεοκλασικά στοιχεία.
Κτίριο Αναστασίου (Παλαιά ιδιοκτησία Στρούμσα. Το τελευταίο σπίτι της εβραϊκής συνοικίας,  σε αυτό έμενε ο ραββίνο της εποχής. Κτίστηκε το 1882.
Αν κουραστήκατε μπορείτε να ξεκουραστείτε στο μικρό θεατράκι δίπλα στην Συναγωγή. Οι ήχοι από τα ορμητικά νερά του ποταμού, θα σας χαλαρώσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ., ΜΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: