Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΑΣ

Ο Προμηθέας είναι συνοικία της Βέροιας και βρίσκεται στα δυτικά της πόλης. Βρίσκεται ανάμεσα στον Τριπόταμο και στο Λιανοβρόχι, τα δυο ποτάμια της Βέροιας. Βορειοδυτικά φτάνει ως τον Προφήτη Ηλία και νότια ως τι 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. Η επιφάνεια του είναι σχεδόν επίπεδη.
Το κέντρο του Προμηθέα είναι στα Εβραίικα Μνήματα. Εκεί παλιά ήταν το εβραϊκό νεκροταφείο. Σήμερα είναι αθλητικό κέντρο και χώρος για να παίζουν τα παιδιά. Εκεί υπάρχει και το κτίριο του Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Κοντά στα Εβραίικα Μνήματα υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα του Προμηθέα ( σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, φαρμακεία, βιβλιοπωλείο κλπ). Από τον ίδιο χώρο ξεκινάει και η λαϊκή αγορά της Βέροιας.
Ακολουθώντας πορεία προς τα νότια επί της οδού Ακροπόλεως, θα συναντήσουμε αριστερά μας το Σύλλογο Κιβωτιανών Ημαθίας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμηθέας. Σε μικρή απόσταση από το Μορφωτικό Σύλλογο του Προμηθέα, στη διασταύρωση των οδών Ακροπόλεως και Πύρρου υπάρχει παιδική χαρά, όπου παίζουν τα παιδιά της γειτονιάς. Απέναντι από την παιδική χαρά χτίζεται η  νέα υπάρχει γέφυρα με χρήματα που έδωσαν οι αδερφοί Κούσιου. Απέναντι από στη παιδική χαρά, στην οδό Φιλώτα 13 υπάρχει η Ακαδημία – Σχολή Ποδοσφαίρου «Ο  Μακεδόνας».
Στην οδό Πύρρου θα συναντήσουμε το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας. Είναι ένα σύγχρονο σχολείο με μεγάλη αυλή.
Συνεχίζοντας την πορεία μας τα νότια θα συναντήσουμε στην οδό Ημαθίωνος το 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και το Ειδικό Σχολείο Βέροιας. Στο πίσω μέρος του σχολείου υπάρχει μια μικρή παιδική χαρά.
Στην οδό Βουλγαροκτόνου στο ύψος του σχολείου υπάρχει ένα μικρό παρκάκι. Είναι ένα όμορφο πάρκο με παγκάκια, βρυσούλα και πολλά φυτά.
Προχωρώντας σε μικρή απόσταση μπορούμε να δούμε τον Τριπόταμο και τη Γέφυρα του Σταυρού. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τα αιωνόβια πλατάνια και το ποτάμι.
Συνεχίζοντας τον περίπατό μας δυτικά θα φτάσουμε σε ένα μεγάλο πάρκο με παιδική χαρά. Στο πάρκο αυτό τελειώνει ο Προμηθέας. Από το πάρκο βλέπουμε το άλλο ποτάμι της γειτονιάς μας, το Λιανοβρόχι. Είναι ένα μικρό ποταμάκι γεμάτο δέντρα. Απέναντι από το πάρκο είναι το 7ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων.
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας θα συναντήσουμε το δεύτερο πάρκο δίπλα στο Λιανοβρόχι. Είναι σε 3 επίπεδα και στο βάθος βλέπεις και ακούς τα νερά του ποταμού. Υπάρχει και μια βρύση για να ξεδιψάνε οι περαστικοί. Δυστυχώς κάποιοι έχουν ρίξει σκουπίδια κάτω από το πάρκο.
Φτάνοντας στην οδό Τραπεζούντας θα βρούμε μια παιδική χαρά. Είναι σε άριστη κατάσταση με καινούρια παιχνίδια.
Σε λίγο φτάνουμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, στα Εβραίικα Μνήματα. Συνεχίζουμε  τη βόλτα μας προς τα βόρεια. Σε 100 μέτρα θα συναντήσουμε το σχολείο μας,  το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, που είναι το μεγαλύτερο σχολείο της πόλης μας.
Μπροστά στο σχολείο μας ο δρόμος χωρίζεται σε δυο άλλους δρόμους. Η οδός Αμπελοκήπων που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία, στο χωριό Κομνήνιο και στη Μονή Πέλεκαν.
Στη γειτονιά αυτή υπάρχουν πολλά καινούρια σπίτια και μένουν οι περισσότεροι μαθητές της τάξης μας.
 Ακολουθώντας το δεύτερο δρόμο θα βρεθούμε στον Τριπόταμο. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι. Είναι φανταστική, το ποτάμι, η παλιά γειτονιά της Μπαρμπούτας, οι ήχοι του νερού και των πουλιών, τα αρώματα των φυτών, όλα τέλεια.
Αυτή είναι η συνοικία μας, ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: