Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Τα απίθανα του κόσμου



Ξέρετε πόσα είδη  ποντικοπαγίδας έχουν σχε­διαστεί: Φαντάζεστε μήπως σε ποιο ύψους μπορεί να φθάσει μια κατασκευή Λέγκο:
Αυτά και άλλα, είναι κάποια από τα παράξενα αυ­τού του κόσμου. Ας δούμε λοιπόν μερικά·

Η καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει ύψος 300 μέτρα και 11 χιλιόμετρα διάμετρο (καλντέρα ονομάζεται η κοι­λότητα που σχηματίζεται στην κορυφή ενός ηφαι­στείου μετά από ισχυρή έκρηξη).
Οι περισσότεροι αρχαίοι λαοί μάλιστα απέδιδαν στα ηφαίστεια θεϊκή δύναμη: Οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη αλλά οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.
Από τα ηφαίστεια, στις... ποντικοπαγίδες όπου μέχρι σήμερα έχουν σχεδιαστεί περισσότερα από 4.500 διαφορετικά είδη!
Όσο για τις οικοδομές κάθε χρόνο χρησιμοποι­ούνται... 500 τρισεκατομμύρια τούβλα.
• Και μια που είπαμε για...τούβλα, γνωρίζετε ότι η πιο μεγάλη κατασκευή από «τουβλάκια» Λέγκο στον κόσμο, φτάνει τα 23,66 μέτρα ύψος και βρίσκεται στη Γαλλία,
(τα Λέγκο είναι εφεύρεση του Δανού κατασκευαστή παιχνιδιών. Όλε Κρίστιανσεν. Κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 54 χρόνια - το  1949- και απο­τελούνται από 6 βασικά τουβλάκια που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους... με 102.981.500 διαφο­ρετικούς τρόπους!)
Πάμε τώρα στην πρωτεύ­ουσα της Βολιβίας, Λα Πας. η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και δεν πρό­κειται ποτέ να κινδυνέψει α­πό... πυρκαγιά! Ο λόγος; Σ' αυτό το μεγάλο ύψος είναι τό­σο λίγο το οξυγόνο στον αέ­ρα, ώστε μόλις και μετά βίας συντηρεί μια μικρή φωτιά!
• Το ξέρετε, τέλος, πως ο ελέφαντας είναι το μοναδικό ζώο... με 4 γόνατα;
• Πως η καρδιά της γαρίδας είναι στο... κεφάλι της και πως είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις μια αγελάδα να ανέβει μια σκάλα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να  την...κατέβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: