Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΩΝ
Η Έδεσσα ανήκει στον νομό Πέλλας και είναι πρωτεύουσα του. Έχει πολλά αξιοθέατα αλλά το πιο σημαντικό είναι το μεγάλο Πάρκο των καταρραχτών, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πόλης. Το μέρος αυτό είναι σαν ένα μεγάλο μπαλκόνι, που  βλέπεις όλο τον καταπράσινο κάμπο.
Τον 14ο αιώνα δημιουργήθηκαν εκεί πολλοί καταρράκτες, τους οποίους αξιοποίησαν πολλά χρόνια αργότερα.
Η Έδεσσα αποτελεί επίγειο παράδεισο για χιλιάδες επισκέπτες που μπορούν ακόμη το Μουσείο Νερού και τα παλιά εργοστάσια.

Την επισκέπτομαι κάθε βδομάδα, επειδή εκεί μένουν η γιαγιά μου και ο παππούς μου.
Φτάνοντας εκεί σε εντυπωσιάζει η ιλιγγιώδης ταχύτητα του νερού που πέφτει ορμητικά πάνω στους βράχους καθώς και ο ήχος του νερού.
Κατεβαίνοντας στο πάρκο από τα σκαλοπάτια βλέπεις  καταπράσινο το πάρκο με ποικιλία φυτών και λουλουδιών. Υπάρχουν παντού ξύλινα παγκάκια και πετρόχτιστες βρύσες, που σου τραβούν την προσοχή. Στον μεγαλύτερο καταρράκτη υπάρχει ένα δρομάκια ακριβώς από πίσω του, που όταν στέκεσαι  εκεί πέφτοντας το νερό είναι σαν κουρτίνα. Μπορείς ακόμα να δεις μικρά καταρρακτάκια, λιμνούλες και άλλες καταπληκτικές εικόνες.
Τέλος το εντυπωσιακότερο ήταν ο δεύτερος καταρράκτης, που έπεφτε με ορμή και μας πιτσιλούσε.
Αυτό το μέρος μου αρέσει κάθε εποχή. Θέλω να πηγαίνω συνέχεια, γιατί ηρεμώ.
ΗΛΙΑΣ ΟΙΚ.

 ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Πριν από λίγες μέρες επισκεφτήκαμε με το σχολείο μου την πόλη της Έδεσσας. Στην άκρη της πόλης υπάρχουν οι ξακουστοί καταρράχτες.
Αυτοί οι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 14ο αιώνα. Ο τόπος είναι ο επίγειος παράδεισος της πόλης, που τον επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά.
Με την πρώτη ματιά αντικρίσαμε τα ορμητικά νερά του ποταμού να τρέχουν αφρίζοντας κάτω από τα γεφυράκια.
Όταν περάσαμε το περιποιημένο παρκάκι με τα πανύψηλα και αιωνόβια πλατάνια, τα ξύλινα παγκάκι και τους πυκνούς θάμνους φτάσαμε στον πρώτο καταρράκτη. Τα νερά του ήταν εντυπωσιακά, γιατί έπεφταν με τέτοια δύναμη που σχημάτιζαν μια πελώρια κουρτίνα. Κοντά σε αυτόν υπάρχει και ένας δεύτερος καταρράκτη, που είναι το ίδιο εντυπωσιακός με τον πρώτο. Δίπλα  σε αυτούς υπάρχει ένα ενυδρείο, όπου έχει ψάρια, σαύρες, φίδια και άλλα ζώα.
Φεύγοντας από το ενυδρείο πήγαμε σε ένα μουσείο, όπου είχε παραδοσιακές στολές, γεωργικά εργαλεία, αργαλειούς και άλλα αντικείμενα της παλιάς εποχής. Μετά πήγαμε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αυτή είναι χτισμένη με μαρμάρινες κολόνες και διακοσμημένη με χρυσές εικόνες αγίων. Ένας ευγενικός κύριος μας διηγήθηκε την ιστορία της πανέμορφης εκκλησίας.
Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ απ’ όλα ήταν ο δεύτερος καταρράχτης, που έπεφτε και έσκαγε στα βράχια πιτσιλώντας τον τόπο.
Εύχομαι να μπορέσω να ξαναεπισκεφτώ αυτή την ωραία πόλη. Αξίζει να την επισκεφτούν όλοι.
ΒΑΣΙΛΗΣ
 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
Η Έδεσσα είναι μια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο με καταρράκτες. Το πάρκο μοιάζει με φυσικό μπαλκόνι πάνω από τον καταπράσινο κάμπο.
Η Έδεσσα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία. Οι καταρράχτες στην Έδεσσα δημιουργήθηκαν τον 14ο αιώνα. Στην αρχή υπήρχαν πολλοί μικροί καταρράχτες, μετά από χρόνια παρέμειναν οι δύο. Οι άνθρωποι τους αξιοποίησαν και δημιούργησαν έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται τους καταρράκτες και το Μουσείου Νερού όπως και τα παλιά κτίρια της πόλης.
Πριν από λίγες ημέρες, στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Νερού, τους καταρράκτες και το Λαογραφικό Μουσείο Έδεσσας.
Οι καταρράκτες είναι ένα θέαμα εντυπωσιακό για κάθε επισκέπτη. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το νερό που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και αφρίζει.
Το πάρκο είναι πολύ καθαρό, γύρω γύρω υπάρχουν καλαθάκια για τ σκουπίδια. Στο πάρκο εκτός από τους φουντωτούς θάμνους υπάρχουν και μεγάλα αιωνόβια πλατάνια. Στην είσοδο του πάρκου βρίσκεται ένα ορμητικό ποτάμι και από πάνω του ένα γεφυράκι για να το διασχίσεις. Ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων σκιουράκια χοροπηδούσαν και έπαιζαν. Από παντού ακούγονταν χαρούμενα κελαηδήματα πουλιών. Τα  πεσμένα κιτρινισμένα  φύλλα έμοιαζαν με ένα χαλί, που έστρωσε η φύση. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί πίσω από τον καταρράκτη. Μετά επισκεφτήκαμε το Μουσείο Νερού που έχει ένα καταπληκτικό ενυδρείο. Μέσα σε μεγάλες γυάλες είδαμε διάφορα είδη ψαριών, φιδιών και χελώνας. Είδαμε μεγάλους πύθωνες και σφιχτήρες. Στο Λαογραφικό Μουσείο είδαμε τα οικιακά σκεύη, τα γεωργικά εργαλεία και έναν αργαλειό.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που μπορέσαμε να βρεθούμε πίσω από τον καταρράκτη. Όταν βρίσκεσαι πίσω από τον καταρράκτη μοιάζει με μεγάλη κουρτίνα και ακούγεται τρομαχτικός θόρυβος από το αφρισμένο νερό, που σκάει πάνω στα βράχια.
Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή. Θα ήθελα να ξαναπάω και μια άλλη εποχή για να δω το τοπίο. Θα σας πρότεινα να πάτε και εσείς.
ΑΘΗΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: