Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ





Κόλιντα στον Τρίλοφο Ημαθίας
Στις  23 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι του χωριού ανάβουν μια μεγάλη φωτιά από κέδρα.  Είναι μια συμβολική κίνηση για να ζεσταθεί η φάτνη με τον νεογέννητο Ιησού.

Το έθιμο έχει βαθιές ρίζες και έχει σχέση με τη σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων στην περιοχή της Βηθλεέμ, που διέταξε ο βασιλιάς της Ιουδαίας Ηρώδης, ώστε να  μην κινδυνέψει ο θρόνος του από τον Ιησού. Για το λόγο αυτό μετά το άναμμα της φωτιάς τα παιδιά φωνάζουν ρυθμικά «Κόλιντα Μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά», για να ειδοποιήσουν έτσι με αυτόν τον τρόπο τους κατοίκους και να προφυλαχθούν όχι μόνο από το βασιλιά, αλλά και από το κακό που ίσως παραμονεύει για τον καινούριο χρόνο…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα στεφάνια
24 Ιουνίου σε κάθε γειτονιά άναβαν φωτιές και καίγανε τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Κορίτσια και αγόρια πηδούσαν πάνω από τη φωτιά.
ΑΘΗΝΑ

Χάσκα
Κάθε χρόνο τις Απόκριες ο παππούς της οικογένειας βράζει ένα αυγό. Το καθαρίζει  και το δένει σε μια κλωστή και το γυρίζει πάνω από τα κεφάλια από τα εγγονάκια του. Αυτά προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα τους.
ΗΛΙΑΣ ΟΙΚ.

Πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου.
Στις 17 Ιανουαρίου στη Βέροια γιορτάζει ο Άγιος Αντώνιος, προστάτης και πολιούχος της πόλης  Βέροιας. Τα παλιά χρόνια γινόταν μεγάλο πανηγύρι, που κρατούσε 15 μέρες. Έξω από τον αυλόγυρο της εκκλησίας υπήρχαν μικρά μαγαζάκια που πουλούσαν παιχνίδια, ρούχα, γλυκά, ζαχαρωτά μήλα, της γριάς το μαλλί κ.ά. Στα καφενεία έπαιζαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.
ΦΩΤΕΙΝΗ

Οι φωτιές
Παλιά το βράδυ στις 23 Ιουνίου, παραμονή των γενεθλίων  του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα, άναβαν φωτιές στις γειτονιές. Τα παιδιά της γειτονιάς πήδαγαν  πάνω από αυτές, γιατί αυτό προσφέρει υγεία και μακροημέρευση, όπως έλεγαν. Επίσης τα κορίτσια μετέφεραν νερό μέσα σε παραδοσιακά σκεύη, μέσα στα οποία έριχναν τα δαχτυλίδια τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν.
ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: