Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πασχαλινά Έθιμα




Το Ορθόδοξο Ελληνικό Πάσχα είναι οπό τα ωραιότερα στον κόσμο και χάρη στα πατροπαράδοτα έθιμα του.
• Χαλκιδική

Τα ψαροχώρια της Σιθωνίας, όπου τα πασχαλινά έθιμο τηρούνται ευλαβικά από τους κατοίκους. αποτελούν μια κα­λή επιλογή για όσους επιθυμούν να πε­ράσουν το Πάσχα ήσυχα και παραδοσι­ακά. Όλη τη Μ.. εβδομάδα, αλλά ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης, μια επίσκεψη στην Ουρανούπολη, όπου το τελετουρ­γικό με τις ψαλμωδίες των μοναχών δια­μορφώνουν μία μοναδική ατμόσφαιρα πνευματικότητας θεωρείται επιβεβλημένη.
Τη Μ, Παρασκευή, μετά τα μεσάνυχτα, σε όλες τις Μονές του Αγίου Όρους, όπου σημειωτέον επιτρέπεται μόνο η παρου­σία ανδρών, γίνεται η περιφορά του Επι­ταφίου, υπό τον πένθιμο ήχο των ταλά­ντων,
Η Ανάσταση στο Περιβόλι της Παναγιάς, όπως αποκαλείται το Άγιο Όρος, γίνεται στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και οι καμπά­νες ηχούν σε όλες τις Μονές στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στρώ­νεται το Πασχαλινό τραπέζι με ψαρόσουπα και ψάρι, ενώ το μεσημέρι οι μοναχοί ψάλλουν την ακολουθία της Αγάπης σε επτά γλώσσες.
Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται ο αγια­σμός της φύσης κα η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας "Άξιον Εστί"
Την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στη Συκιά Χαλκιδικής και στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο πρωτοστατεί η αναβίωση του Εθί­μου των "Αλογοδρομιών". Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή περίοδο.
 • Ιερισσός
Το χαρακτηριστικό Πασχαλινό έθιμο είναι «του Μαύρου Νιου τ' αλώνι», που αναβιώνει την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτό μετά τη δέηση οι γεροντότεροι αρχίζουν το χορό και σιγά - σιγά όλοι οι κάτοικοι μπαίνουν σ' αυτόν το μήκος του οποίου μάλιστα πολλές φορές ξεπερνά τα πεντακόσια μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής μοιράζο­νται σε όλους, τσουρέκια, αυγά και ο ξακουστός «Ζωγραφιτικος» καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι. Ο χορός επαναλαμβάνεται και το απόγευμα στην πλατεία του χωριού.
• Λιτόχωρο
Τη Μ, Πέμπτη το βράδυ στολίζονται οι επιτάφιοι από ελεύθερες κοπέλες, που φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα κατά τη  διάρκεια της Σαρακοστής. Το βράδυ της Μ, Παρασκευής πραγματοποιείται η συνάντηση των στολισμένων Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες και δη­μιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.
• Θράκη
Τη Μ. Εβδομάδα συνήθως τα κορίτσια κάνουν τριήμερο, δηλαδή νηστεύουν τις τρεις πρώτες ημέρες γιατί πιστεύουν ότι «νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή» και ελπί­ζουν να βρουν γαμπρό. Την τελευταία μάλιστα βραδιά για να ονειρευτούν ποι­όν θα πάρουν βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους "Αλμυροκούλουρα".  Τη Μ, Πέμπτη οι νοικοκυρές κρεμούν από το παράθυρο ένα κόκκινο πανί "κοκκινοπεφτιάτικο" κσι όσο το κόκκινο πανί είναι κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρού­χα γιατί το θεωρούν κακό σημάδι. Επί­σης κρατούν τη μπογιά 40 ημέρες και τη βαφή δεν τη χύνουν αλλά την παραχώ­νουν.
Αν υπάρχει αυγό από μαύρη κότα το βά­φουν πρώτο και το βάζουν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια  του χρόνου όποτε πιάνει ισχυρή μπόρα το βάζουν στην αυλή ανάποδα μαζί με την "πυροστιά", για να διώξουν το χαλάζι που είναι επικίνδυνο για τους αγρούς.

• Λιβαδειά
Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το γνωστό και μοναδικό "Πάσχα της Λιβαδειάς», όπου συμμετέχουν όλοι με μεράκι και κέφι στο έθιμο του «Λάκκου». Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι  το  απόγευμα, το οποίο συμπληρώ­νεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και με την καύση των πυροτεχνημάτων.
• Ναύπακτος
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου και διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό.
• Λεωνίδιο
Το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά "Αερόστατα", τα οποίο ανυψώνονται από τους πι­στούς κάθε Ενορίας.
• Καλαμάτα
Εδώ αναβιώνει ένα παραδοσιακό έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων του 1821, ο διαγωνισμός των «Μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι, με παραδοσιακές εν­δυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλα­δή με χάρτινους σωλήνες γεμάτους μπα­ρούτι.  Επιδίδονται σε «Σαϊτοπόλεμο», στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με τη συμμε­τοχή πλήθους κόσμου.
• Σκιάθος
Είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλά­δος όπου Αγιονορίτικο Τυπικό, όσον αφορά στις Ώρες που γίνονται οι ακο­λουθίες, Οι Επιτάφιοι βγαίνουν στις 4 το ξημερώματα του Μ, Σαββάτου για περιφορά. Κατεβαίνει μέσα από τα γραφικά στενάκια και το καλντερίμια του νησιού ενώ στις αυλές τους αναμμένα κεριά και το λιβάνι δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμό­σφαιρα,
•Ύδρα
Τη Μ. Παρασκευή ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολου­θία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα.
• Ρόδος - Ιαλυσός
Το πρωί. της Μ. Πέμπτης, παρέες παιδιών γυρίζουν τις γειτονιές τραγουδώντας και κρατώντας πανέρια συγκεντρώνουν λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου. Μετά  την ακολουθία της ήμερας στο ναό θα παραμείνουν γυναίκες. οι οποίες θα ψάλλουν τα παραδοσιακά "Μοιρολόγια".
Κέρκυρα
Την Μ, Παρασκευή από την κάθε Εκκλη­σία βγαίνει ο Επιτάφιος με συνοδεία την μπάντα της ενορίας. τις χορωδίες και τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο Επιτά­φιος της Μητρόπολης. Η πραγματοποί­ηση τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδο­ση για τον Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου η ανα­παράσταση του σεισμού που ακολούθησε της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου μετά το τέλος της ακολουθίας στη Μητρόπολη. χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών και από το παράθυρο των σπιτιών πέφτουν στους δρόμους πήλινα δοχείο (μπότιδες) δημιουργώντας μεγάλο κρότο.
 Κρήτη
Πριν την Ανάσταση, στο χωριό Γκαγκάλων, το παιδιά μαζεύουν ξύλα και οτιδήτοπε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της Εκκλησίας, Την παρα­μονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή τοποθετούν ένα σκιάχτρο, που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και τη στιγμή που ο ιερέ­ας λέει το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" βάζουν φω­τιά και τον καίνε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: