Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ... ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ... ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 Της Αγγελικής Βαρελλά

Νόμισμα Αμφικτιόνων
Όλοι μιλάνε για το ευρώ που γεννήθηκε την 1 η Ιανουαρίου 1999, όταν έντεκα χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα. Οι χώρες αυτές αποτέλεσαν την Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης, που ονομάζονται  αλλιώς και χώρες Ζώνης του Ευρώ.

Και στην αρχαία Ελλάδα, όμως, κόπηκε κάποτε..­. ευρώ. Γιατί και τότε υπήρχαν θρησκευτικές και πολιτικές ενώσεις ορισμένων πόλεων της ίδιας περιοχής γύρω από ένα ναό κοινής λατρείας. Οι ενώσεις αυτές λέγονταν  αμφικτιονίες.
Η πιο σημαντική και πιο σπουδαία ήταν η αμφικτιονία που είχε κέντρο το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της ελληνικής  ιστορικής Ζωής.
Το μαντείο του Απόλλωνα ήταν φορέας ηθικής και εθνικής ενότητας. Οι ανεξάρτητες πόλεις της Ελλάδας ένιωθαν ενωμένες και ασφαλισμένες κάτω από την προστατευτική του σκιά. Για να το προστατέψουν και να το φροντίσουν έκαναν μια θρησκευτική συμμαχία, κάτι σαν μικρογραφία της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης.
Στο νόμισμα διαβάζουμε τη λέξη ΑΜΦΙΚΤΙΌΝΩΝ (κι όχι ΕΥΡΏ) και συμπεραίνουμε ότι οι αμφικτιονίες είχαν το προνόμιο να κόβουν νόμισμα. Αυτό δε συνέβαινε συχνά. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Το νόμισμα είναι στατήρας, δηλαδή δίδραχμο, και απεικονίσει τον Απόλλωνα σε στάση βαθιάς  περισυλλογής πάνω στον οι ομφαλό της γης. Στο νόμισμα έχουν χωρέσει όλα του τα σύμβολα: Ο τρίποδας, η λύρα, ένα κλωνάρι δάφνης και ο ομφαλός, που υποδηλώνει τη φασκιωμένη πέτρα που έδωσε η Ρέα στον Κρόνο να φάει, για να σώσει το Δία από τη μανία του.
Στην μπροστινή πλευρά εικονίζεται η Δήμητρα, γιατί και οι δύο είναι προστάτες θεοί της αμφικτιονίας. Άλλωστε, όταν ο θεσμός πήρε μεγαλύτερη ανάπτυξη το αμφικτιονικό συνέδριο γινόταν δυο φορές το χρόνο. Μια στην κωμόπολη Ανθήλη κοντό στις Θερμοπύλες, όπου υπήρχε βωμός της Δήμητρας και μία την άνοιξη στους Δελφούς.
από περιοδικό «Συνεργασία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: