Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ




Ο οπλαρχηγός της Μακεδονίας και στρατάρχης της επανάστασης Τάσος Καρατάσος γεννήθηκε το 1764 στο χωριό Δοβρά της Βέροιας. Διακρινόταν μεταξύ όλων των πολεμιστών της Μακεδονίας για την μεγάλη του ανδρεία του.
Είχε βροντώδη φωνή, θάρρος, τόλμη και ψυχραιμία παροιμιώδη. Είχε οχτώ παιδιά. Τέσσερις γιους, δυο θυγατέρες και τη γυναίκα του έχασε ο Καρατάσος στην επανάσταση. Άλλοι δυο γιοι του πολέμησαν κοντά στον πατέρα τους ως το τέλος.
Δεκαεπτά χρονών έγινε κλέφτης στο Βέρμιο και γρήγορα έγινε πρωτοπαλίκαρο του Καπετάν Ρομφέη και γρήγορα αρχηγός.

Κατά τη επανάσταση της Μακεδονίας το 1822, αναγνωρίσθηκε αρχιστράτηγος και διεύθυνε με πολλή σύνεση τον αγώνα κατά των Τούρκων.
Με την έναρξη της επανάστασης, για να προλάβει την είσοδο κι άλλου στρατού στη Βέροια, ο Καρατάσος προσπάθησε να την καταλάβει. Δεν τα κατάφερε όμως και εγκατάλειψε τη Βέροια και στρατοπέδευσε στην Παναγία Δοβρά με 240 παλικάρια.
Ο Καρατάσος προσπάθησε να επιτεθεί πάλι με τη βοήθεια του Ζαφειράκη και του Γάτσου. Όμως είχε φτάσει ο Λουμπούτ Πασάς με 15.000 στρατό και πολιόρκησε το Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά.
Οι προσπάθειες απέτυχαν, όμως οι κλέφτες έφυγαν βλέποντας την επιμονή των Τούρκων και ης μεγάλες τους δυνάμεις. Οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον ηγούμενο της Μονής Γεράσιμο και έκαψαν το μοναστήρι και τα διπλανά του χωριά. ­Με το τέλος της επανάστασης στη Μακεδονία ο Καρατάσος μαζί με τους γιους του, Δημήτρη και Κωνσταντίνο και 700 κλεφτών κατέβηκαν στη επαναστατημένη Ελλάδα και συνέχισαν τον αγώνα. Εκεί αρχηγός 2.000 - 3.000 Μακεδόνων και Θεσσαλών αγωνίστηκε μέχρι το τέλος του αγώνα.
Πήρε μέρος στη Μάχη του Πέτα, στην Εύβοια, στην Αλόννησο, στο Τρίκερι, στη Σκιάθο όπου και ματαίωσε την κατάληψη του νησιού και ήταν ο πρώτος που νίκησε το στρατό του Ιμπραήμ στο Σχινόλακα της Μεσσηνίας.
Όλοι οι οπλαρχηγοί ( Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Δεληγιάννης κλπ) θαύμαζαν τον Καρατάσο
Μετά την απελευθέρωση διορίστηκε από τον Καποδίστρια αρχηγός της 7ης  χιλιαρχίας.
Πέθανα στις 31 Ιανουαρίου του 1830 στη Ναύπακτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: