Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΡΥΝΑΙΝΑΣ

(ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ)

 Κοντά στη Βρύναινα είναι το μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς. Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται ένας λόφος (χωρίς δέντρα), που ονομάζεται Γολγοθάς. Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν τρεις μεγάλοι σταυροί. Στους δυο ακριανούς σταυρούς είναι όλο το χρόνο σταυρωμένοι δυο ληστές. Στο μεσαίο σταυρό, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, οι καλόγριες του μοναστηριού ανεβάζουν το σώμα του Χριστού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, το μεσημέρι, μεγάλη πομπή από ιερείς με επικεφαλής τον μητροπολίτη της περιοχής, πλήθος κόσμου, παρουσία των αρχών του τόπου και με συνοδεία πένθιμης μουσικής που παίζουν οι μπάντες του Δήμου και της αεροπορίας ξεκινάει από το μοναστήρι και φτάνουν στο λόφο του  Γολγοθά.
 Ενώ  ψέλνουν ύμνους και διαβάζουν το Ευαγγέλιο, ένας ιερέας ανεβαίνει σε μια μεγάλη σκάλα και κάνει την  αποκαθήλωση του Χριστού από το σταυρό. Στη συνέχεια τυλίγουν το σώμα του Χριστού σε λευκό σεντόνι και οι πιστοί ρίχνουν λουλούδια στο σώμα του Χριστού. 
Στη συνέχεια  πάνε  το σώμα του Χριστού σε σπηλιά που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής προς το μοναστήρι και το τοποθετούν εκεί. Κλείνουν την είσοδο της σπηλιάς και την ασφαλίζουν. Στο χώρο έξω από τη σπηλιά  υπάρχει άγγελος ο οποίος θα φέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.
Το έθιμο αυτό το μετέφερε ο μητροπολίτης Χριστόδουλος, όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στην Αθήνα (Μονή Πεντέλης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: