Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
    
ΒΕΡΟΙΑ 1935
Ο παλιός συνοικισμός του Προμηθέα  βρισκόταν αμέσως μετά το ποτάμι, ανάμεσα στις οδούς Τραπεζούντος, Αμισού, Ακροπόλεως, Θερμοπυλών και Αργυρουπόλεως.  Πριν το 1914 στον Προμηθέα έμεναν μερικές φτωχές μουσουλμανικές οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες ήταν πρόσφυγες. Αυτό τον συνοικισμό τον αποκαλούσαν «Μαντζίρικα» που σημαίνει προσφυγικά.
Σ’ αυτή τη γειτονιά σύμφωνα με πληροφορίες παλιά ζούσαν Χριστιανοί τους οποίους έδιωξαν οι Τούρκοι, επειδή βοήθησαν τον Καρατάσο στην επανάσταση του 1822.
Τα σπίτια του οικισμού ήταν περίπου 15. Ήταν χαμηλοτάβανα και ισόγεια εκτός από ένα που ήταν διώροφο. Τα περισσότερα σπίτια είχαν αυλές. Στoν οικισμό υπήρχε ένας αιωνόβιος πλάτανος, που στη σκιά του έκαναν τις γιορτές και τις συνελεύσεις οι κάτοικοι του.
Οι πρώτοι πρόσφυγές ήρθαν το καλοκαίρι του 1914 από την περιοχή Καρς  του Καυκάσου και δημιούργησαν το συνοικισμό του Προμηθέα. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από ελονοσία. Από τις αρχές του 1917 -  1924 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κι άλλοι συμπατριώτες τους, όπου μερικοί από αυτούς ήταν συγγενείς και συγχωριανοί. Με την εγκατάσταση αυτή ο οικισμός μεγαλώνει και αρχίζει να διαμορφώνεται σε συνοικία. Χτίζουν καινούρια σπίτια και οι πρόσφυγες αποκτούν δική τους γη. Οι πρόσφυγες ζουν αγαπημένα όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους γείτονες τους (ντόπιους, βλάχους κλπ). Τις  Κυριακές, τις γιορτές στους γάμους στήνανε χορούς με την ποντιακή λύρα. 
Μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη του οικισμού πρόσφερε ο Στέφανος Σαββίδης, που ήταν επικεφαλής του συνοικισμού. Ο οποίος έδωσε και το όνομα του οικισμού, γιατί κοντά στην πατρίδα τους βασανίστηκε ο Προμηθέας.
Από το 1924 ως το 1939 ήρθαν νέοι πρόσφυγες στην περιοχή από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) το κτίσιμο των νέων σπιτιών ανέλαβε η Υπηρεσία Εποικισμού. Τα σπίτια χτίστηκαν στην Οδό Αντιγόνης (μαρτυρίες από τα μέλη του ΚΑΠΗ).
Μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού έχουμε μετά το 1955. Η ανάπτυξη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚ. ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΝΤ. ΛΑΖΑΡΟΣ, ΝΙΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: