Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Ο σκίουρος είναι ίσως το μοναδικό ζώο που μπορεί να κάθεται στη σκιά της ουράς του. Η τεράστια φουντωτή ουρά είναι και το χαρακτηριστικό που τον κάνει πολύ αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Είναι θηλαστικό και ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών, συγγενεύει δηλαδή με τα ποντίκια, τα χάμστερ και τους λαγούς. Υπάρχουν περίπου 365 είδη σκίουρων και μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες στους δενδρόβιους, στους ιπτάμενους και τους εδαφόβιους σκίουρους.

Κόκκινος σκίουρος ή βερβερίτσα
Ο ευρωπαϊκός κόκκινος σκίουρος (Σκίουρος ο κοινός), το συνηθισμένο σκιουράκι, ζει στα δάση της Ευρώπης και της βόρειας Ασίας. Στην Ελλάδα συναντάται στα μεγάλα δάση της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το σκίουρο τον λένε και βερβερίτσα. Ο σκίουρος έχει χρώμα πορτοκαλοκόκκινο ή καφέ, αλλά καμιά φορά γίνεται ακόμα πιο σκούρος, σχεδόν μαύρος. Η κοιλιά του, όμως, είναι λευκή. Το σώμα του έχει μήκος από 18 έως 24 εκατοστά και η ουρά του άλλο τόσο. Αγαπά τα μεγάλα δέντρα και φτιάχνει τη φωλιά του σ' αυτά. Κινείται με ταχύτητα και άνεση πάνω στα κλαδιά και πραγματοποιεί μεγάλα άλματα από δέντρο σε δέντρο. Τρέφεται με καρπούς και φλούδες από τα δέντρα, με  μανιτάρια αλλά, αν πεινάει πολύ, δε λέει όχι και στα αβγά πουλιών.
Εχθροί του είναι η αλεπού, το κουνάβι, το γεράκι και η κουκουβάγια. Κινδυνεύει, όμως, μόνο όταν βρίσκεται στο έδαφος. Στα δέντρα «δεν τον πιάνει κανείς»!


Γκρίζος σκίουρος

Ο γκρίζος σκίουρος (Σκίουρος της Καρολίνας) είναι σχεδόν ολόιδιος με τον ευρωπαϊκό, μόνο που έχει γκρίζα γούνα, είναι κάπως μεγαλύτερος (μέχρι 30 εκατοστά) και λιγότερο ντροπαλός. Προέρχεται από τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής.  Κάποιος, όμως, είχε τη φαεινή ιδέα, στα τέλη του 19ου  αιώνα, να βάλει γκρίζα σκιουράκια στα πάρκα και στους κήπους της Αγγλίας. Το αποτέλεσμα; Τα πάρκα και τα δάση της Αγγλίας είναι, σήμερα, γεμάτα οπό τα συμπαθητικά, αν και θρασύτατα, γκρίζα σκιουράκια. Όμως, επειδή είναι πιο άφοβα και πιο δυνατό, έδιωξαν τα κοινά κόκκινα σκιουράκια, τα οποία πλέον απειλούνται με εξαφάνιση απ' όλη την Αγγλία! Επίσης, ο γκρίζος   σκίουρος θεωρείται επιβλαβής για τα δάση, αφού τρώει σχεδόν τα πάντα!
Ιπτάμενος σκίουρος
Υπάρχουν πολλά είδη ιπτάμενου σκίουρου στον κόσμο. Από αυτά μονάχο ένα  (Πτερόμυς ο ιπτάμενος) ζει στην Ευρώπη, στα πυκνά δάση της Φιλανδίας και της Ρωσίας. Τα  μπροστινά πόδια του είναι ενωμένο με τα πίσω μεσώ μιας μεμβράνης. Όταν ο ιπτάμενος σκίουρος πηδάει από ψηλά, η μεμβράνη αυτή λειτουργεί σαν αλεξίπτωτο και επιβραδύνει την πτώση του. Στην πραγματικότητα δεν πετάει όπως τα πουλιά, αλλά «πλανάρει» στον αέρα.
Σταρ σκίουροι είναι αναμφισβήτητα, ο Τσιπ και ο Ντεηλ. Ο πρώτος πάντοτε σοβαρός και συνετός – σχεδόν σπασίκλας καμιά φορά-, ενώ ο δεύτερος λίγο χαζούλης και αρκετά γκαφατζής. Η ζωή τους είναι αρκετά περιπετειώδης και δεν είναι σπάνια τα ατυχήματα. Οι καβγάδες τους είναι συνήθως ομηρικοί. Στο τέλος όμως συμφιλιώνονται και συνεχίζουν τις … σκανταλιές.
ΜΙΝΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκίουρος του κόσμου;
Ο γιγάντιος ινδικός σκίουρος, που μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά σε  μήκος.
μικρότερος;
Ο αφρικανικός πυγμαίος σκίουρος, που φτάνει μόλις τα 6 εκατοστά. Ζει στο δάση της Νιγηρίας και του Καμερούν.
-Οι σκίουροι παθαίνουν δηλητηρίαση από μανιτάρια;
Όχι. Μπορούν να τα τρώνε χωρίς να παθαίνουν τίποτα, επειδή το πεπτικό τους σύστημα είναι πολύ ανθεκτικό.
-Κάνουν κακό στα δάση;
Συνήθως, όχι. Όταν βρουν πολλούς καρπούς, τους θάβουν στο χώμα για να τους φάνε αργότερα. Αν τους ξεχάσουν, θα φυτρώσει ένα καινούριο δέντρο. Έτσι, οι σκίουροι είναι οι καλύτεροι αναδασωτές! -Δαγκώνουν οι σκίουροι;
Ναι. Αν σε κάποιο πάρκο ταΐσετε ένα σκίουρο, μπορεί να σας δαγκώσει το δάχτυλο. Πάντως, δεν το κάνει επίτηδες. Απλώς, με τα μάτια του, που είναι τοποθετημένα στο πλάι, κοιτάζει τριγύρω για πιθανούς εχθρούς και δεν προσέχει τι τρώει!
-Τι είναι η γαλιά;
Είναι ο περσικός σκίουρος που ζει στην Ασία.  Στην Ευρώπη εμφανίζεται μόνο στη Λέσβο, όπου οι κάτοικοι τον φωνάζουν γαλιά. Δεν του φέροντα, πάντως, όπως πρέπει. Αν και αποτελεί προστατευόμενο είδος, τον σκοτωθούν για να τον βαλσαμώσουν ή για να τον… φάνε.
-Οι σκίουροι τρώγονται;
Παλαιότερα, μέχρι το 1840, στην Αγγλία πωλούσαν σκίουρους στις λαϊκές αγορές.
 -Οι σκίουροι απειλούνται;
Ναι από την καταστροφή των  δασών, τα δηλητηριώδη  φυτοφάρμακα  και το παράνομο κυνήγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: