Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΉΘΗΚΕ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

από τους Αφρο-Αμερικανικούς Παραδοσιακούς Μύθους
 (Τζαμαϊκανή εκδοχή)ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ
Κάποτε ο Ανάνσι σκέφτηκε ότι αν   κατάφερνε να μαζέψει όλη την κοινή λογική του κόσμου για τον εαυτό του, τότε θα κατάφερνε να αποκτήσει πολλά λεφτά και δύναμη, μια και όλοι θα έρχονταν σ' αυτόν για να λύσουν τα προβλήματα τους, και αυτός, με τη σειρά του, θα τους... χρέωνε ανάλογα για τις πολύτιμες συμβουλές του. Άρχισε λοιπόν ο Ανάνσι να μαζεύει και να μαζεύει και να μαζεύει όλη την κοινή λογική που μπορούσε να βρει και την έβαλε σε μια μεγάλη κολοκύθα.
Όταν
έψαξε και ξαναέψαξε και δεν μπορούσε να βρει πλέον άλλη κοινή λογική, αποφάσισε να κρύψει την κολοκύθα του στην κορυφή ενός πολύ ψηλού δέντρου. Έτσι ο Ανάνσι έδεσε ένα σχοινί γύρω από το λαιμό της κολοκύθας, έδεσε τις δύο άκρες του σχοινιού μαζί και το κρέμασε γύρω από το λαιμό του έτσι ώστε ν' ακουμπάει η κολοκύθα στην κοιλιά του. Άρχισε να σκαρφαλώνει λοιπόν στο ψηλό δέντρο αλλά δεν μπορούσε να σκαρφαλώσει πολύ καλά ή πολύ γρήγορα γιατί η κολοκύθα τον εμπόδιζε. Προσπαθούσε και ξαναπροσπαθούσε με επιμονή, όταν ξάφνου άκουσε μια φωνή πίσω του να ξεσπάει σε γέλια . Όταν κοίταξε, είδε ένα μικρό αγόρι που στεκόταν κάτω από το δέντρο:
— Τι χαζός που είσαι!  λέει το παιδί. Αν θέλεις να σκαρφαλώσεις στο δέντρο, γιατί δε βάζεις την κολοκύθα πίσω σου; Μ' αυτό τον τρόπο δε θα σε εμποδίζει στο σκαρφάλωμα.
Ο Ανάνσι θύμωσε πολύ που άκουσε ένα τόσο μεγάλο και αληθινό μέρος της κοινής λογικής από το στόμα ενός τόσο μικρού αγοριού, τη στιγμή μάλιστα που νόμιζε ότι είχε μαζέψει όλη την κοινή λογική που υπήρχε στον κόσμο. Αμέσως έβγαλε την κολοκύθα από πάνω του και την έσπασε σε χίλια δυο κομμάτια.
Η κοινή λογική σκορπίστηκε με το αεράκι σε όλο τον κόσμο. Όλοι απέκτησαν από ένα μέρος της αλλά κανείς ολόκληρη. Και όλ' αυτά χάρη στον Ανάνσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: