Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΕΛΙΕΣ
Της Εύης Τσιτιρίδου (ερευνητές)
Πρώτα πρώτα να σας συστηθώ. Είμαι η Ελίτσα – Βαγγελίτσα. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησα το καθιερωμένο ετήσιο ταξίδι μου. Αφετηρία μου ήταν ένα δέντρο και προορισμός μου … ένα πιάτο με χωριάτικη σαλάτα! Μόλις ωρίμασα, αποχαιρέτησα με σεβασμό τη μητέρα μου, μια κοτσονάτη ελιά και τον πατέρα μου ένα εύφορο χωράφι στη νότια Κρήτη και είμαι εδώ να σας διηγηθώ την ιστορία μου.
Ταξίδι στο χρόνο

Η καλλιέργεια μου στη Μεσόγειο έχει ξεκινήσει εδώ και  6.000 χρόνια!  Μερικοί υποστηρίζουν ότι, τα πολύ παλιά χρόνια, ευδοκιμούσα στην Αφρική κι άλλοι ότι ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στην αττική γη και ως εκ θαύματος... ξεφύτρωσα εγώ! Ο λαός ενθουσιάστηκε κι η σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας βαφτίστηκε Αθήνα εξαιτίας μου. Από κει και πέρα,  το μέλλον μου υπήρξε λαμπρό. Όχι μόνο στεφάνωναν με τα κλαδιά μου τους Ολυμπιονίκες και τους ήρωες των μαχών, όχι μόνο έγινα παγκόσμιο σύμβολο
της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά -το σπουδαιότερο- το λαδάκι μου με ανέδειξε σε βάση της μεσογειακής διατροφής, που χαρίζει υγεία και μακροζωία σε όσους την ακολουθούν!
Λίγο λάδι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!
«Μου βγήκε το λάδι», λέτε καμιά φορά στους φίλους σας, όταν είστε κουρασμένοι απ' τα μαθήματα. Τι να πω κι εγώ, η Ελίτσα-Βαγγελίτσα, που κυριολεκτικά μου... βγαίνει το λάδι, για να εμπλουτίσω, με πάνω από 70 θρεπτικά συστατικά, τα καθημερινά σας γεύματα! Οι ιατροί, οι διαιτολόγοι, ακόμη και οι διαφημιστές σκοτώνονται να παινέσουν το λάδι για το ευχάριστο άρωμα, τη γεύση του και την ανθεκτικότητα του στις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Αφήστε που κανένα άλλο φυτικό λάδι δεν είναι τόσο ευκολοχώνευτο όσο το ελαιόλαδο, και δεν επιδρά τόσο ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς, στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της υπέρτασης και στη ρύθμιση της χοληστερίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μία ακόμη θεραπευτική του ιδιότητα είναι ότι βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι αυτό  που λέει η παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»...
Στο λιομάζωμα

Έχετε μαζέψει ποτέ ελιές; Σας πληροφορώ ότι είναι μια δουλειά ιδιαίτερα κουραστική, που συχνά γίνεται κάτω από αντίξοες καιρικές  συνθήκες. Στις μέρες μας  οι αγρότες χρησιμοποιούν σύγχρονα μηχανήματα για να «ραβδίσουν», όπως λένε, τις ελιές και να κάνουν τον καρπό τους να πέσει στη γη, χωρίς να ζουληχτεί και να ταλαιπωρηθεί. Εννοείται ότι, πριν ξεκινήσουν το ράβδισμα, έχουν στρώσει το χωράφι με τα ειδικά δίχτυα κι έχουν προμηθευτεί υφασμάτινα σακιά ή τελάρα για να τον αποθηκεύσουν. Μετά, τον μεταφέρουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί πλένεται, καθαρίζεται από τα φύλλα  και κατόπιν αλέθεται· οι ειδικοί υποβάλλουν τον πολτό σε ειδική επεξεργασία, κι έτσι το λάδι διαχωρίζεται από το νερό και τα υπόλοιπα φυτικά του υγρά. Τέλος, συσκευάζεται, διατίθεται στην αγορά και... καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: