Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΔΙΑΙΡΕΤΗ
ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΔΙΑΙΡΕΤΗ
 Δύο ψηφία έχει ο διαιρέτης δύο τονίζουμε αριστερά το  διαιρετέο και λέμε το 23 στο 34 χωράει 1 φορά . Γράφουμε

  το 1 στο πηλίκο και κάνουμε πολλαπλασιασμό και γράφουμε  το γινόμενο κάτω από τα τονισμένα ψηφία και κάνουμε αφαίρεση.  Τονίζουμε το επόμενο ψηφίο και το κατεβάζουμε  δίπλα στο υπόλοιπο μας. Και λέμε το 23 στο 117 χωράει 5    0                           φορές  (όσες το 2 (δεκ) στο 11 (δεκ)) . Γράφουμε το 5 στο πηλίκο και κάνουμε πολλαπλασιασμό. Το γινόμενο το γράφουμε κάτω από τον αριθμό μας (υπόλοιπο αφαίρεσης) και κάνουμε αφαίρεση. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψηφία του διαιρετέου.
Αν το δεύτερο ψηφίο του διαιρέτη είναι μικρό (1,2,3,4) τότε από τον αριθμό που βρήκαμε ότι χωράει ο διαιρέτης κατεβάζουμε συνήθως  1  όταν χωράει πάνω από 4 φορές
Αν το δεύτερο ψηφίο του διαιρέτη είναι μεγάλο (5,6,7,8,9) τότε από τον αριθμό που βρήκαμε ότι χωράει ο διαιρέτης κατεβάζουμε συνήθως  1 ή 2 όταν χωράει  ως  4 φορές και αν χωράει πάνω από 4 φορές κατεβάζουμε 2 ή 3 ή 4 (όσο πιο μεγάλο είναι το δεύτερο ψηφίο τότε κατεβάζουμε περισσότερο τον αριθμό που βρήκαμε ότι χωράει.)
 

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ: ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΤΕΟ     1. Κάνω τις διαιρέσεις και τις δοκιμές τους:

Δεν υπάρχουν σχόλια: