Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΑΧΤΥΛΑ;




Τα ψάρια ζουν μέσα στο νερό. Στις θάλασσες και στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες. Τα πτερύγια τους τα βοηθούν κολυμπούν. Χρησιμοποιούν το στόμα τους για να πιάνουν πράγματα. Είναι απλό, λοιπόν: Τα ψάρια δεν έχουν δάχτυλα, γιατί δε χρειάζονται δάχτυλα. Δεν μπορούν, βέβαια, να χαιρετήσουν τους συντρόφους τους με θερμή χειραψία, ούτε να συμμετέχουν στο παιχνίδι των «σιδερένιων μπράτσων», που συνήθως κερδίζει ο πιο δυνατός στα
χέρια. Όμως, με τις ουρές και τα πτερύγια, το στόμα και τα μάτια, τα πόδια και τα αγκάθια, μπορούν να κινούνται, να αμύνονται και να επιτίθενται, να βρίσκουν τροφή, να κάνουν τη βόλτα τους περπατώντας στο βυθό ή να τρέχουν σα δαιμονισμένα. Και φυσικά, να επικοινωνούν και να γοητεύουν!
Χρυσή ουρά!

Τα πεταλουδόψαρα έχουν ουρές με ενιαίο σχήμα. Ένα απ' αυτά τα ψάρια, που πιάστηκε στα νε­ρά της Ανατολικής Αφρικής, είχε στην ουρά του σχέδια που σχημάτιζαν, τυχαία, το παλιό αραβικό ρητό «δεν υπάρχει θεός, αλλά Αλλάχ». Το ψάρι αυτό πουλήθηκε στην αγορά για μια περιουσία!

Ο ιστιοφόρος
Είναι ένα από τα γρηγορότερα ψάρια, αφού μπορεί να «τρέ­ξει» με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων και πλέον! Η ουρά του έχει πολύ λίγη σάρκα κι ελάχιστα λέπια, και αποτελείται κυρίως από τ' αγκάθια των πτερυγίων. Δεν είναι ευλύγιστη. Είναι όμως απί­στευτα ισχυρή, ώστε να μεταδίδει τη φοβερή δύναμη του ψαριού και να το μετακινεί στη θάλασσα.
Ιπτάμενα ψάρια
Πηδούν έξω από το νερό και μετά γλιστρούν πάνω στα πο­λύ μακριά θωρακικά πτερύγια τους. Όταν κολυμπούν, τα πτερύγια αυτά διπλώνονται κοντά στο σώμα. Κατά την «απογείωση, τα αγκάθια τους απλώνονται σαν βεντάλια και  η επιφάνεια της «φτερούγας» μεγαλώνει.
Ουρές  και πτερύγια
Τα ψάρια χρησιμοποιούν τα πτερύγια και την ουρά για να κολυμπούν. Κάποια ψάρια, όμως, δημιουργούν δονήσεις με τα πτερύγια τους για ν' απομακρύνουν τους εχθρούς τους, ενώ κάποια άλλα τα χρησιμοποιούν σαν όπλα. Αν και δεν έχουν δάχτυλα, με τα πτερύγια τους μπορούν να δώσουν άσχη­μες τσιμπιές! Όπως το ψάρι-ζέβρα που έχει αγκαθωτά πτερύγια γεμάτα δηλητήριο. Όταν αισθάνεται ότι απειλείται, σηκώνει προειδοποιητι­κά τ' αγκάθια του.
Το δηλητήριο του είναι τόσο δυνατό που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο!

Ψάρια με πόδια
Μερικά είδη ψαριών μπορούν να «περπατήσουν» χρησιμοποιώντας τα πτερύγια τους σαν πόδια! Μπορούν, ακόμη, να βγουν από το νερό για ν' αναπνεύσουν αέρα και να μείνουν στη στεριά χωρίς να πάθουν τίποτα. Οι περιόφδαλμοι ή «πηδητές της λάσπης» μπορούν να «περπατούν» στη λάσπη και στην επιφάνεια των ελών. Το καπόνι  μπορεί να «περπατήσει» στο βυθό, ενώ μερικά αφρικανικά γατόψαρα μπορούν να μετακινηθούν στη στεριά, σερνόμενα στη λάσπη.

Η  φάλαινα – πιλότος έχει  μακριά πτερύγια. Υπάρχουν 80 διαφορετικά είδη φάλαινας περίπου. Οι φάλαινες δεν είναι ψάρια, είναι θηλαστικά. Σήμερα, η μπλε φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: