Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ




Ομιλία για την 25 Μαρτίου από την κ.
1. Σήμερα είναι διπλή γιορτή. Εθνική για το ηρωικό ’21 που με σκληρούς αγώνες έφερε ξανά την
ελευθερία στη χώρα μας, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς αλλά και θρησκευτική. Σαν σήμερα έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού, της γέννησης ενός καινούριου κόσμου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΌΣ  

ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ Τραγούδι από τη χορωδία 

2. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακολουθούν δύσκολα χρόνια για τους Έλληνες. Ο κατακτητής  εφαρμόζει σκληρά μέτρα εναντίον των Ελλήνων. Το χειρότερο από όλα είναι το παιδoμάζωμα. Παίρνει τα πιο γερά παιδιά των Ελλήνων και τα κάνουν γενίτσαρους δηλαδή τους πιο φανατισμένους Τούρκους  ξεχνώντας την  πίστη τους, την πατρίδα και τους ίδιους τους γονείς τους.

ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ


3. Οι Τούρκοι κλείνουν τα σχολεία, όμως οι Έλληνες, ένας λαός που έφερε το φως στον κόσμο, δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι. Έτσι αμέσως, με τη βοήθεια της εκκλησία και των παπάδων με τις λίγες τους γνώσεις τους αρχίζουν να λειτουργούν τα κρυφά σχολεία μέσα στις εκκλησίες.
ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ποίημα
ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ποίημα
ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ Τραγούδι από τη χορωδία 
4. Η ζωή των σκλαβωμένων είναι δύσκολη. Πολλοί δεν αντέχουν τη σκλαβιά και ανεβαίνουν στα βουνά. Πολλές φορές δεν ακούνε ούτε και τη συμβουλή της μάνας τους που τους καλεί να μείνουν στον κάμπο και να γίνουν νοικοκύρηδες. Γίνονται κλέφτες και αρματολοί. Είναι  η μαγιά της λευτεριάς.
Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ποίημα
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ποίημα
ΚΛΕΦΤΙΚΗ ΖΩΗ
5. Μέσα στη σκλαβωμένη Ελλάδα υπήρχαν μέρη που δεν σκλαβώθηκαν ποτέ.  Είναι τα κάστρα της λευτεριάς που έγραψαν λαμπρή ιστορία. Είναι το Σούλι, η Μάνη, τα Σφακιά.

ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΟΠΟΥΛΕΣ  σκετς από
Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ


6. Ο Ρήγας Φεραίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή να αφυπνίσει του Έλληνες και να ξεσηκωθούν. Επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση, γράφει ποιήματα, σχεδιάζει χάρτες, στέλνει επιστολές και γράφει προκηρύξεις για να ξεσηκώσει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλους τους βαλκανικούς λαούς και να διώξουν τους Τούρκους. Συλλαμβάνεται και στραγγαλίζεται στο Βελιγράδι. Είναι ο πρωτομάρτυρας της Ελευθερίας μας.

 ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ποίημα
ΘΟΥΡΙΟΣ  ποίημα
ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ Τραγούδι από τη χορωδία 
7.Και ο σπόρος που έριξε ο Ρήγας Φεραίος δεν άργησε να φυτρώσει. Οι Έλληνες οργανώνονται. Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία και σύντομα ξεσπά η επανάσταση σε όλη την Ελλάδα. Χρυσές σελίδες γράφονται πάλι στην ένδοξη ελληνική ιστορία. Χιλιάδες νέοι ήρωες μπαίνουν δίπλα στον Λεωνίδα. Ας γνωρίσουμε κάποιους από αυτούς μέσα από κάποια ποιήματα.

ΣΤΟ ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ποίημα
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ποίημα
ΔΙΑΚΟΣ ποίημα
ΣΤΟ ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ποίημα
Ο ΚΑΝΑΡΗΣ ΠΟΙΗΜΑ

ΝΑ ‘ ΤΑΝΕ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ Τραγούδι από τη χορωδία 

8. Μέσα στον αγώνα υπήρχαν και ηρωικές στιγμές με τραγική όμως κατάληξη για τους Έλληνες. Η καταστροφή των Ψαρών και της Χίου. Η κατάληψη του Μεσολογγίου με την ηρωική του Έξοδο, η κατάληψη της Νάουσας  αλλά και το Ζάλογγο λίγα χρόνια νωρίτερα, είναι κάποιες από αυτές τις ένδοξες σελίδες του 1821
Την τραγική κατάσταση που υπήρχε στο Μεσολόγγι και την απόφαση για την έξοδο μας περιγράφει το Δημοτικό ποίημα με τον καλύτερο τρόπο
Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ποίημα
8. Εκτός από τους άντρες ήρωες του 1821 υπήρχαν πολλές ισάξιες ηρωίδες. Η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μυαρογένους  οι Σουλιώτισσες και πολλές άλλες πολέμησαν αλλά έδωσαν και όλη τους την περιουσία για την ελευθερία της πατρίδας μας.
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ποίημα
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ποίημα

ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ Τραγούδι από τη χορωδία 
9. Εκτός από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και πολλοί ξένοι φιλέλληνες  ήρθαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν, με τα όπλα αλλά και με την πένα τους, δίπλα στους Έλληνες για να ελευθερώσουν την  Ελλάδα.  Ο Λόρδος Μπάιρον, ο Ιταλός Σαντορόζα πολέμησαν για την Ελευθερία της  Ελλάδας ενώ άλλοι όπως ο Βίκτορ Ουγκώ   και ο Ντελακτουά βοήθησαν με το έργο τους να αλλάξουν στάση οι ηγέτες της Ευρώπης και να βοηθήσουν την Ελλάδα στον αγώνα για την ελευθερία της.

10.  Αυτή τη μέρα θυμόμαστε  όλα αυτά τα γεγονότα, τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας και τους τιμούμε δίνοντας την υπόσχεση ότι και εμείς, αν χρειαστεί θα κάνουμε το ίδιο.

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ποίημα
25 ΜΑΡΤΙΟΥ ποίημα
25 ΜΑΡΤΙΟ ποίημα
ΧΟΡΟΙ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ή ΣΚΕΤΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: