Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΟ ΝΕΡΟ




Αποτέλεσμα εικόνας για ελλειψη νερου στον πλανητηΜέσα του γεννήθηκε η ζωή στον πλανήτη μας. Καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του, αλλά από αυτό το 98% είναι αλμυρό.   Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι αποθηκευμένο σε παγετώνες και κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια της Γης, μόνο το 0,25% τελικά είναι διαθέσιμο. Μαζί με το οξυγόνο, είναι απαραίτητο για να υπάρξει ζωή.
Το χρησιμοποιούμε καθημερινά και νομίζουμε ότι είναι άφθονο, αλλά δεν είναι! Μερικοί λένε ότι θα είναι η αφορμή για τους πολέμους του μέλλοντος· Αυτό και όχι το πετρέλαιο! Χρόνια τώρα  το κουβαλάει η κυρα-Βαγγελιώ και χιλιετίες ολόκληρες το μετέφεραν οι γυναίκες από τις βρύσες και το πηγάδι του σπιτιού σε όμορφες κανάτες καλά ζυγισμένες στο κεφάλι τους. Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος μεταφοράς του δεν είναι πάντα τόσο... ρομαντικός. Γι' αυτό φαίνεται ότι του αφιερώσαμε ειδική μέρα, την 22α Μαρτίου, για να θυμόμαστε ότι είναι πολύτιμο αγαθό που απειλείται από μας τους ίδιους.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ελλειψη νερου στον πλανητηΝάτην. έρχεται κατάκοπη. Είναι η μικρή Ρεγκάτ. Ίσαμε 12 χρόνων; αδυνατούλα μ' ένα κοκάλινο κολιέ ν’ ασπρίζει στο στιλπνό της μαύρο και δύο μάτια φωτιές, που βαρυγκωμά κουβαλώντας ένα μεγάλο δοχείο νερό. Πέντε ώρες δρόμο έκανε για να το βρει. Η καυτή πατρίδα της, στην Αφρική, διψά. Χιλιάδες κορίτσια στην Αφρική, στην Ινδία και σ' όλη τη νότια Ασία διανύουν, σαν την Ρεγκάτ, χιλιόμετρα για, να εξασφαλίσουν τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό της οικογένειας τους. Γιατί, βλέπετε, τα κορίτσια είναι που επωμίζονται τις «δουλειές του σπιτιού».   Την ίδια στιγμή που ακουμπούν το φορτίο τους σ’ ένα πεζούλι, για να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους, στο σπίτι μας στάζει μια βρύση που,  ­αν τη φτιάχναμε, θα εξοικονομούσαμε έως και 3.000 λίτρο το χρόνο!
Αποτέλεσμα εικόνας για ελλειψη νερου στον πλανητηΕ, αυτό  κι αν είναι αδικία στη μοιρασιά  του υγρού αγαθού! Άλλες χώρες σε τούτη τη Γη έχουν άφθονο νερό και το σπαταλούν και άλλες το έχουν για χρυσάφι. Οι Ευρωπαίοι, εσείς κι εγώ δηλαδή, ξοδεύουμε από 120 έως 1.200 λίτρα νερού την ημέρα, παρακαλώ! (Να ένα μαθηματικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα: ενάμισι λίτρο είναι ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Πόσα τέτοιο μπουκάλια  ξοδεύουμε καθημερινά;) Η Ρεγκάτ χρησιμοποιεί 10 έως 15 λίτρα νερού. Ογδόντα χώρες και 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ήδη υποφέρουν από έλλειψη νερού. Περίπου 600 συνάνθρωποι μας πεθαίνουν  κάθε ώρα στη Γη  εξαιτίας της έλλειψης νερού ή εξαιτίας   της χρήσης ακατάλληλου νερού. Το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο. υπολογίζεται ότι έως το 2025 τα 2/3 της Γης θα υπομείνουν τις συνέπειες της λειψυδρίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για υδροβιοτοποςΡ, ρ, ρ  για τον υγρότοπο!  Με τέτοια έλλειψη νερού που  υπάρχει στον πλανήτη, οι υγρότοποι   μοιάζουν θείο δώρα. Υγρότοποι είναι οι λίμνες τα ποτάμια, οι πηγές, οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου νερό στην επιφάνεια  αλλά που το  υπόστρωμα τους είναι υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι υγρότοποι είναι οι καλύτεροι εργάτες της φύσης! Αποταμιεύουν νερό με θαυμαστό τρόπο. Απορροφούν τη βροχή, καθορίζουν το νερ6. παράγουν ποσότητες νερού για να πίνουμε, να μαγειρεύουμε και να καθαρίσουμε, Συντηρούν φυτά και ζώα και μας παρέχουν πολύτιμα υλικά για να κατασκευάζουμε από σπίτια μέχρι καλάθια! Κι όμως τους καταστρέφουμε! Στη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί το 62% των υγροτόπων. Ως πριν από λίγα χρόνια, βλέπετε, η λέξη «υγρότοπος» ήταν άγνωστη, «Έλη» και «βάλτους» τους λέγαμε και τους αποξηραίναμε. Σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες. Ευτυχώς καταλάβαμε, έστω και αργά, την αξία τους και αποφασίσαμε να τους προστατεύσουμε. Σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, υπάρχουν έντεκα προστατευόμενοι υγρότοποι στη χώρα μας και σ' αυτούς φτερουγίζουν, τσιμπολογούν ψαράκια και φωλιάζουν περί τα 138 είδη πουλιών! Αργυροπελεκάνοι. κορμοράνοι, τσικνιάδες και φλαμίνγκο...
Το σπίτι τους, όσο κι αν προστατεύεται στα χαρτιά, στην πράξη απειλείται. Υπεραντλήσεις  νερού, μεγάλα αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα, μπαζώματα, ρύπανση από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και απόβλητα απειλούν τα καταφύγια αυτά της άγριος ζωής. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε Οδηγία για το νερό. Σύμφωνα με αυτή, όλες οι χώρες-μέλη υποχρεωνόμαστε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τους υγρότοπους, τα επιφανειακά  και τα υπόγεια νερά μας. Μια υποχρέωση που κάνει τα φλαμίνγκο να ροδίζουν από χαρά.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ
Αποτέλεσμα εικόνας για ελλειψη νερου στον πλανητηΑκόμα και όταν βρέχει με το τουλούμι, το έδαφος είναι δύσκολο να απορροφήσει και να διατηρήσει το νερό. Γιατί είναι τόσο δυνατή η βροχή, που το νερό απορρέει επιφανειακά, με μεγάλη ταχύτητα, κι έτσι η γη δεν προλαβαίνει να το απορροφήσει. Η καταστροφή των δασών επίσης συμβάλλει στη μη «απορρόφηση», καθώς τα δέντρα συγκρατούν το νερό με τις ρίζες τους το βοηθούν να κατέβει στη γη. Εξάλλου, έτσι που έχουμε ασφαλτοστρώσει τη γη μας, που να βρεθεί χωματάκι για να πιει το νερό;
Ερευνητές

Δεν υπάρχουν σχόλια: