Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Τα δρακόσπιτα



 Τα δρακόσπιτα βρίσκονται στη νότια Εύβοια και πουθενά αλλού. Αυτά τα παράξενα κτίσματα δίνουν τροφή, από πολύ καιρό, σε θρύλους, εικασίες και ονειροπόληση. Τα πρωτοκατοίκησαν οι Δρυόπες, που σύμφωνα με τη μυθολογία έδωσαν σκληρές μάχες με τον Ηρακλή...

Το «σπίτι του δράκου» είναι χτισμένο στην κορυφή του όρους Όχη, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το αινιγματικό αυτό κτίσμα βρίσκεται ανάμεσα στα γυμνά βράχια της κορυφής, σε μια απέραντη ερημιά, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι το σφύριγμα του ανέμου.
Από μακριά εντυπωσιάζει με την ποιότητα της κατασκευής του. Πλησιάζοντας πιο κοντά, βλέπουμε ότι αποτελείται από τεράστιες πλάκες, από τις οποίες η μεγαλύτερη φτάνει τα 4 μέτρα σε μήκος! Πρόκειται για κυκλώπεια κατασκευή - έτσι ονομάζονται τα αρχαία κτίσματα που αποτελούνται από ογκόλιθους μεγάλων διαστάσεων. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, νιώθουμε παράξενα συναισθήματα. Στον ίδιο χώρο, πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια σχεδόν, οι μυστηριώδεις Δρύοπες πραγματοποιούσαν τελετουργίες προς τιμήν της θεάς Ήρας ή άλλων θεοτήτων. Αργότερα, οι Δρύοπες εξαφανίστηκαν αφήνοντας ελάχιστα ίχνη. Όμως, ο ναός που έχτισαν άντεξε τα χιόνια, τους ισχυρούς ανέμους και τους σεισμούς και έμεινε σχεδόν ανέπαφος μέχρι σήμερα. Οι σημερινοί κάτοικοι της περιοχής διηγούνται ιστορίες για κάποιον δράκο που κατοικεί εκεί - έτσι βγαίνει και η ονομασία «σπίτι του δράκου». Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές που έχουν μελετήσει το δρακόσπιτο δε συμφωνούν ούτε στη χρονολόγηση του ούτε στις θεωρίες για τη χρήση του. Μερικοί λένε ότι έχει χτιστεί πριν από το 1000 π.Χ., ενώ άλλοι λένε ότι είναι της Κλασικής Εποχής (400 π.Χ.). Πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι χτίστηκε περίπου τον 8ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή κατά την Αρχαϊκή Εποχή. Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπήρξε ναός της Ήρας, κάποιοι λένε ότι ίσως ήταν τόπος λατρείας του Ηρακλή.
Όπως και να 'χει, πάντως, το δρακόσπιτο έχει τη δύναμη να γοητεύει τους ανθρώπους και να δίνει τροφή σε θρύλους, εικασίες και ονειροπόληση.
Οι Δρύοπες
Οι Δρύοπες, ο πανάρχαιος αυτός λαός που κατοικούσε στον ελλαδικό χώρο πολύ προτού καταφτάσουν τα πρώτα ελληνικά φύλα, ήταν Προέλληνες. Σύμφωνα με αρχαίους ιστορικούς, οι Δρύοπες ήταν βάρβαροι, δηλαδή δε μιλούσαν την ελληνική διάλεκτο. Στην αρχή ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή του όρους Οίτη, κοντά στη Λαμία. Η μυθολογία λέει πως ο Ηρακλής πολέμησε εναντίον τους και τους νίκησε. Στην πραγματικότητα, μάλλον εκδιώχθηκαν από τους Δωριείς που έφτασαν στα μέρη τους το 12ο αιώνα π.Χ. Τότε οι Δρύοπες διασκορπίστηκαν στη Νότια Εύβοια, την Κύθνο και την Ερμιόνη. Οι υπόλοιποι Προέλληνες (οι Πελασγοί, οι Κάρες κ.ά.) εξαφανίστηκαν ή αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες χωρίς ν' αφήσουν ίχνη. Αντίθετα, οι Δρύοπες επέζησαν επί αιώνες στις απομονωμένες πόλεις τους, τουλάχιστον μέχρι την Κλασική Εποχή.
ΟΧΗ
Το όρος Όχη βρίσκεται στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και στο άγριο ακρωτήρι Κάβο Ντόρο. Οι κορυφές της είναι γυμνές και απόκρημνες. Το βουνό πέφτει απότομα προς το Αιγαίο και αυλακώνεται από χαράδρες γεμάτες καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και όμορφα χωριουδάκια.
Εκτός από το « σπίτι του δράκου», που βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή της Όχης (1.398 μ.), υπάρχουν κι άλλα δρακόσπιτα σε γειτονικές περιοχές, μόνο που δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση.
(Μ.Γ από τους Ερευνητές)

Δεν υπάρχουν σχόλια: