Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ



Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΕΡΟΙΑΗ Βέροια είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου.
Η Βέροια είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική τέχνη. Ακόμα είναι γνωστή και για το ρεβανί της. Έχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου είναι κοντά στην Πλατεία Ωρολογίου. Μια σημαντική γιορτή για την πόλη μας είναι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Σ’ αυτήν τη γιορτή, στις 29 Ιουνίου, πάμε στο Βήμα του Απόστολου Παύλου.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι  κοντά στην εκκλησία των  Αγίων Αναργύρων. Εκεί είναι ωραία για να παρακολουθήσουμε ένα θέατρο ή κάποια εκδήλωση.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι κοντά στο 1ο Δημοτικό σχολείο Βέροιας. Εκεί μπορούμε να δανειστούμε ένα βιβλίο ή να παίξουμε  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να κάνουμε μια κατασκευή. Λίγο πιο έξω από τη Βέροια είναι το Άλσος Παπάγου. Εκεί είναι το θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Εκεί οι Βεροιώτες κάθε καλοκαίρι παρακολουθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται πίσω από την περιοχή της Κυριώτισσας. Αρχικά λειτουργούσε σαν αλευρόμυλος, που χτίστηκε τον 20ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια το αναπαλαίωσαν και λειτουργεί σαν Βυζαντινό Μουσείο.
Η Πλατεία Ελιάς είναι το στολίδι της Βέροιας. Εκεί στο πάρκο μπορούμε να κάνουμε βόλτα και να δούμε μια ωραία θέα, όλο τον κάμπο της Βέροιας. Έχει ακόμα πολλά δέντρα, το σιντριβάνι και αρκετά αγάλματα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το πιο παλιό μουσείο της Βέροιας. Χτίστηκε τη δεκαετία του 60. Βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως. Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει το μαρμάρινο κεφάλι της Μέδουσας σε υπερφυσικό μέγεθος. Τα εκθέματα του είναι από τη νεολιθική εποχή ωε την Τουρκοκρατία.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ
Η Βέροια είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Γύρω από αυτή είναι το βουνό Βέρμιο.
Η Βέροια είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική τέχνη. Ακόμα είναι γνωστή και για το εξαίσιο ρεβανί της.
Για πάρκο έχει την Μπαρμπούτα και το Άλσος Παπάγου. Οι πιο γνωστές πλατείες είναι η Πλατεία Δημαρχείου, η Πλατεία Ωρολογίου και η Πλατεία Ελιάς, που αλλιώς λέγεται και μπαλκόνι της Βέροιας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΕΡΟΙΑΗ Βέροια έχει πάνω από 70 βυζαντινές εκκλησίες με πιο γνωστή την Παλιά Μητρόπολη. Ένα άλλο μνημείο είναι το Βήμα του Απόστολου Παύλου.
Από παλιές συνοικίες έχει την Εβραϊκή και την Κυριώτισσα.
Σημαντικά μουσεία είναι το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό.
Από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Αρχοντικό Σαράφογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ
Η Βέροια είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου.
Η Βέροια είναι γνωστή για την παραδοσιακή  αρχιτεκτονική της και τις βυζαντινές εκκλησίες. Παραδοσιακό γλυκό είναι το ρεβανί.
Αξιοθέατα της Βέροιας είναι: το Βήμα του Απόστολου Παύλου, η Εβραϊκή Συναγωγή και η Μπαρμπούτα.
Μουσεία της Βέροιας είναι το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΕΡΟΙΑΓνωστή η Βέροια είναι και για το πάρκο της Ελιάς που αλλιώς το λέμε «το μπαλκόνι της Βέροιας», γιατί από κει βλέπεις τον πλούσιο κάμπο της.
Επίσης την όμορφη Βέροια τη διασχίζει ένα πολύ όμορφο ποτάμι με γάργαρο νερό, που λέγεται Τριπόταμος. Έχει παλιές και καινούριες γέφυρες που ενώνουν την μια πλευρά της πόλη με την άλλη.
Έχει ένα παλιό παραδοσιακό κτίριο, που είναι το δημαρχείο και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Έχει επίσης την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Χώρο Τεχνών που γίνονται διάφορες πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ΒΕΡΟΙΑ
Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Έχει πληθυσμό 43.158 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΕΡΟΙΑΕίναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλιές της γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Παραδοσιακό γλυκό της έδεσμα είναι το ρεβανί.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 511 χμ. και από τη Θεσσαλονίκη 73 χμ.
Μαζί με την Πέλλα ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας. Ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας κήρυξαν στη Βέροια.(στο σημείο είναι σήμερα το Βήμα του Απόστολου Παύλου)
ΕΦΗ

Η ΒΕΡΟΙΑ
Εγώ μένω στην όμορφη πόλη Βέροια. Στη Βέροια έχουμε πολλά ωραία μουσεία. Σ’ ένα χωριό, στη Βεργίνα, υπάρχει το μουσείο της Βεργίνας. Εκεί υπάρχουν οι Βασιλικοί τάφοι και άλλα πολλά αρχαία πράγματα.
Στη Βέροια επίσης υπάρχουν πολλές εκκλησίες όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Αντώνιος.
Κοντά στη Βέροια υπάρχει το Σέλι. Τον χειμώνα οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για να κάνουν σκι.
Στο κέντρο της Βέροιας υπάρχουν καφετέριες, καταστήματα και ωραίες ταβέρνες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
Η πόλη μου λέγεται Βέροια. Είναι μεγάλη και έχει πολλά σπίτια. Γύρω γύρω από την πόλη υπάρχουν ψηλά βουνά. Στη μέση της πόλης υπάρχει ένα ποτάμι, που λέγεται Τριπόταμος. Το πιο ωραίο μέρος είναι η Ελιά.
ΜΑΡΙΟΣ

Η ΒΕΡΟΙΑ
Η Βέροια είναι πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, με πληθυσμό 48.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο.  Είναι μια νεόχτιστη σχετικά πόλη και αποτελεί το εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο όλου του νομού.
Αποτέλεσμα εικόνας για βεροια ποληΟφείλει το όνομα της στην κόρη του βασιλιά Βέρη. Κατά καιρούς (από το Βυζάντιο και μετά) λόγω λανθασμένης ετυμολογικής ερμηνείας, το όνομα της πόλης γραφόταν και ως Βέρροια, αφού θεώρησαν ότι λόγω των πολλών υδάτων της πόλης. Το όνομα της προερχόταν εκ του φέρω ροή = Βέρροια. Όμως το σωστό είναι με ένα ρκαι όχι με δυο.
Το τοπικό φαγητό είναι ο φασουλοταβάς, το τοπικό γλυκό είναι το ρεβανί και το τοπικό φρούτο είναι το ροδάκινο.
ΘΟΔΩΡΗΣ Γ.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
Γεια σας , ζω στην Βέροια. Η Βέροια είναι μια μεγάλη πόλη, που έχει πολλά πάρκα, παιδικές χαρές, σπίτια, εκκλησίες και το καλύτερο έχει δυο μεγάλες πλατείες που μπορείς να επισκεφθείς.
Η μια είναι η πλατεία Ωρολογίου. Είναι μια μεγάλη πλατεία κι εκεί μπορείς  να δεις τα παλιά δικαστήρια και το σιντριβάνι.
Στην πλατεία Ελιάς μπορείς να θαυμάσεις τα αγάλματα που υπάρχουν αλλά και να γνωρίσεις πολλά για τις ελιές. Επίσης μπορείς να επισκεφτείς τα πολλά αναψυκτήρια.
Από τη Βέροια περνάει κι ένας ποταμός. Ο ποταμός αυτός ονομάζεται Τριπόταμος. Η περιοχή του Τριποτάμου είναι γεμάτη δέντρα και πράσινο. Στην περιοχή της Μπαρμπούτας υπάρχουν τα παλιά αρχοντικά σπίτια που μπορείς να επισκεφτείς και να θαυμάσεις την υπέροχη αρχιτεκτονική τους.
Στην περιοχή της πλατείας Ωρολογίου είναι το Βήμα του Αποστόλου  Παύλου  που είναι ένα από τα πιο παλιότερα μνημεία. Λένε πως από εκεί πέρα πέρασε ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.
Εσείς το ξέρετε ότι ο Πολιούχος της Βέροιας είναι ο Άγιος Αντώνιος.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε και άλλους!!!
ΙΩΑΝΝΑ

Η πόλη μου είναι η Βέροια. Είναι μια μικρή και γραφική πόλη. Επίσης είναι και πρωτεύουσα του Ν. Ημαθίας.
Το να ζει κάποιος σε αυτήν την πόλη είναι τύχη, γιατί είναι μικρή και περπατιέται με ασφάλεια. Έχει πολλά γραφικά σημεία όπως η Μπαρμπούτα, η Κυριώτισσα κλπ.
Επίσης είναι μια πολύ ωραία πόλη για να κάνεις βόλτες στα πάρκα και να χαλαρώνεις. Έχει πολύ καθαρό περιβάλλον, γιατί δεν υπάρχουν εργοστάσια, αλλά μόνο βουνά γύρω μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για βεροια ελιαΤέλος, έχουμε κοντινούς προορισμούς για χειμερινές και καλοκαιρινές εκδρομές. Δεν είναι απομονωμένη γιατί πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις. Είναι οργανωμένη πόλη που προσφέρει σχεδόν τα πάντα, όπως θέατρο, υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, κινηματογράφο, χώρους αθλητισμού, μουσική κλπ.
Θα ήθελα να έχει ποδηλατόδρομο, πολλά μουσεία τα οποία να είναι διαδραστικά και να έχει περισσότερα πάρκα.
Είναι ωραίο να ζεις στη Βέροια, γιατί είναι φιλική και ανθρώπινη.

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Η ΒΕΡΟΙΑ
Η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Το κλίμα της είναι ήπιο.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παλιά Μητρόπολη, τις παραδοσιακές συνοικίες Μπαρμπούτα, Κυριώτισσα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Επίσης τις βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Νικόλαου του Αμόλευτο, την Παναγία Χαβιάρα, την Παναγία Δεξιά κλπ οι οποίες ξυτρωπώνουν από παντού.
Εκτός πόλης μπορείτε να πάτε στο Μουσείο της Βεργίνας, στο Φράγμα του Αλιάκμονα.
Τέλος μπορείτε να πάτε στην πλατεία Ελιάς για να πιείτε τον καφέ σας. Επίσης μπορείτε να φάτε το γλυκό που θα σχηματιστεί στην ακροστιχίδα.
1.   _  _  _  _  _  _              Η πόλη που επισκεφτήκατε
2.           _  _  _  _  _          Σ’ αυτή την πλατεία θα πιείτε τον καφέ.
3.           _  _  _  _  _  _      Το βουνό στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη. 
4.           _  _  _  _  _  _  _  _  _  _   Το μεγαλύτερο ποτάμι της περιοχής.
5.           _  _  _  _                    Βρισκόσαστε στο .................. Ημαθίας.
6.  _  _   _  _                      Το κλίμα είναι .......................
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΠΕΝΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: