Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



Το διεθνές τραπέζι συνδυάζει πολλές γεύσεις και έθιμα, χρωματίζεται από την κουλτούρα των λαών και έχει στοιχεία και συμβολισμούς που συνδέονται με την αναγέννηση, τη γονιμότητα και φυσικά τον ερχομό του Πάσχα.

Το Πάσχα έχει ενσωματώσει, λέει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, έθιμα και παραδόσεις πολλών χιλιάδων χρόνων. «Οι περισσότεροι πολιτισμοί γιόρταζαν την άνοιξη. Από τις πρώτες γιορτές που άφησαν κάτι στο χριστιανικό Πάσχα είναι αυτή των αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι υμνούσαν το πέρασμα του Ήλιου από τον Ισημερινό και αντάλλασσαν αυγά ζωγραφισμένα». Στις παραδόσεις του χριστιανισμού ενσωματώθηκε και το σύμβολο της θυσίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαξεβάνη οι λαοί έχουν ανάγκη να αποτυπώνουν τα ήθη και την κουλτούρα τους στη γαστρονομία τους. «Πολλά έθιμα έχουν δημιουργηθεί και κυριαρχήσει από τις διαφορετικές ανάγκες κάθε λαού. Υπάρχουν όμως κάποια που μπορούν να θεωρηθούν κοινά, έστω και αν έχουν υποστεί παραλλαγές. Το  αρνί υπάρχει στα περισσότερα τραπέζια με πολλές παραλλαγές: στη σούβλα, στο φούρνο ή και στην κατσαρόλα». Η ανοιξιάτικη όμως αυτή γιορτή, λέει ο κ. Μπαξεβάνης, δίνει και την αφορμή για τη δημιουργία πολλών γλυκών τα οποία έχουν ως βάση τους τα τυριά: «Αυτή την εποχή είναι εν αφθονία, όπως και τα φρέσκια τυριά. Έτσι, αν ρίξουμε μια ματιά στις περισσότερες περιοχές θα δούμε πολλά γλυκά με τυρί. Στην Ελλάδα έχουμε καλτσούνια με φρέσκια μυζήθρα έως γαλατόπιτα».
ΙΣΠΑΝΙΑ  COCHINILLO ASADO
Οι Ισπανοί θέλουν στο πασχαλινό τραπέζι τους γουρουνόπουλο ψημένο στο φούρνο με μπέικον, αλάτι, σκόρδο, μαύρο πιπέρι και φύλλα δάφνης.
ΕΛ ΣΑΑΛΒΑΔΟΡ  PESCADO CALZADO
Μια σφυρίδα μαγειρεμένη στην κατσαρόλα με ρεβίθια και καλαμποκάλευρο πρωταγωνιστεί στο τραπέζι αυτής της χώρας.
ΓΑΛΛΙΑ FRITURE DU PAYS
 Η γαλλική εκδοχή του γιορτινού τραπεζιού ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές έχει φρέσκια τηγανητά ψάρια. Στα βόρεια της χώρας  όμως μαγειρεύουν αρνί στο φούρνο με φασόλια ή κουνέλι που το θεωρούν σύμβολο  αφθονίας.
ΡΩΣΙΑ  KUTYA
Το ρωσικό πασχαλινό τραπέζι, από το οποίο δε λείπει το αρνί, σηματοδοτεί η kutya: ένα γλυκό από σιτάρι και μέλι, στοιχεία που οι Ρώσοι θεωρούν σύμβολα γονιμότητας.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ  STIFADO ALLA GUINNESS
Οι Ιρλανδοί έχουν…  αντικαταστήσει το αρνάκι στη σούβλα με φιλέτο κομμένα σε κύβους, μαγειρεμένο με κρεμμύδι, μπέικον και άφθονη μπίρα. Το συνοδεύουν με σάλτσα βατόμουρου.
ΗΠΑ LAMB CAKE
Το πασχαλινό αρνάκι στο αμερικανικό τραπέζι έχει μπόλικη ζάχαρη και κανέλα. Καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν επιδίδονται σε γαστρονομικές ακρότητες, το Πάσχα βάζουν όλη τους την τέχνη σε ένα γλυκό που έχει το σχήμα αρνιού γλασσαρισμένο με λευκή σοκολάτα.
ΙΣΡΑΗΛ  DAYENU
Το Πάσχα μπορεί να έχει άλλο συμβολισμό για τους Ισραηλίτες(γιορτάζουν την έξοδο τους από την Αίγυπτο και το πέρασμα τους στην Ερυθρά θάλασσα), στρώνουν όμως και αυτοί γιορτινό τραπέζι. Και σε αυτό κυριαρχεί το πιάτο dayenu: ζωμός κρέατος, μέσα στον οποίο ρίχνουν ψωμί αρωματισμένο με κανέλα και χτυπημένα αυγά.
ΑΓΓΛΙΑ   HOT CROSS BUNS
Η αγγλοσαξονική παράδοση δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα. Στη Γηραιά Αλβιώνα όμως τα μικρά ψωμάκια με κανέλα, γαρίφαλα και μοσχοκάρυδα, διακοσμημένα με έναν σταυρό από άχνη ζάχαρη, δίνουν τον τόνο της ημέρας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: