Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΙΔΙ - ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ

Από πέντε ετών ο Μικελίτο, που ρισκάρει στην αρένα (έχει σκοτώσει πάνω από 200 ταύρους), ονειρεύεται να γίνει διάσημος


ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ η εκπαί­δευση των παιδιών ταυρο­μάχων αρχίζει στην ηλικία των έξι ετών. Ο Μικελίτο στήθηκε πρώτη φορά απέ­ναντι σε ένα μοσχάρι στην ηλικία των πέντε. Σήμερα, στα δεκατέσσερα του, ετοι­μάζεται να διεκδικήσει τον τίτλο του νεότερου ταυρομάχου του πλανήτη.
Έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από διακόσιους ταύρους και πιστεύει πως θα καταφέρει να γίνει ένας  «figura» δηλαδή διάσημος ταυρομάχος. Έχει επίσης προγραμματίσει τη ζωή του: στα 25 θα παντρευτεί, θα κάνει δυο παιδιά, θα συμμετέχει σε ταυρομαχίες στη Μαδρίτη, θα αγορά­σει μία Φεράρι και θα επι­σκεφτεί το Παρίσι. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί, αφού ο Μικελίτο, σε ηλικία δέκα ετών, ήταν ήδη διάσημος με συχνές εμφανίσεις, τηλεοπτικές και μη, σε διάφορες αρένες σε όλο το Μεξικό. Και στα έντεκα πέρα­σε από το στάδιο των «μπεκερίστας», δηλαδή των παιδιών που εκπαιδεύονται με μοσχάρια, στο στάδιο των μαθητευόμενων ταυρομά­χων, των «νοβιλέρος».
Όπως τα περισσότε­ρα παιδιά-καρτερίστες, ο Μικελίτο ονειρεύεται να πραγματοποιήσει όσα δεν κατάφερε να κάνει ο πατέρας του, ο Γάλλος ταυρο­μάχος Μισέλ Λαγκραβέρ, τον οποίο ένα άσχημο χτύ­πημα στην αρένα εμπόδι­σε από το να γίνει  «figura» «Αν δεν το κάνω  για μένα θα το κάνω επειδή το υπο­σχέθηκα στον πατέρα μου» εξηγεί.
Είναι μία υπόσχεση την οποία μόνο στο Μεξικό θα μπορούσε να μεταφέρει τόσο νωρίς από το τρυφε­ρό παιδικό του μυαλό στη σκληρή πραγματικότητα της αρένας. Στην Ισπανία η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 16 χρόνων να σκοτώσουν έναν ταύρο. Στο Μεξικό δεν υπάρχει τέτοιος νόμος και οι ακαδημίες ταυρομαχίας, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στην εξαιρετικά σκληρή και επι­κίνδυνη «τέχνη» του Θάνάτου ανθούν.
(ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: