Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ένας... Βασιλιάς 184 ετών


 
Το Καρναβάλι, λένε, πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα, το 1829. όταν ο πλούσιος έμπο­ρος Μωρέττης οργάνωσε στο αρχοντικό του τον πρώτο χορό μεταμφιεσμένων με… 20 καλεσμέ­νους. Από τότε, λένε, ότι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος δεν... ξανάφυγε από τη χώρα μας.
Αντίθετα, οι ιστορικοί θεωρούν ότι η ... «βασίλεια» του Καρνάβαλου ξεκίνησε οργανωμένα τα πρώτα της βήματα στην Πάτρα, 31 χρόνια αργότερα, δηλα­δή το 1860. Όπως και να έχει, αυτό σημαίνει ότι ο Καρνάβαλος έγινε πια...,184 χρόνων.!!!
Γύρω στο 1873 κάνουν την εμφάνιση τους τα "Μπουρμπούλια", ενώ το 1876 πλήθος κόσμου κα­τεβαίνει πια στους δρόμους της Πάτρας,
Από τότε και μέχρι σήμερα, η... υψηλότητά του κλείνει πάντα την παρέλαση των αρμάτων στο Πατρινό Καρναβάλι που θεωρείται το μεγαλύτερο της χώρας μας και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο,
Συμφωνά με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη, η πρώτη ανανέωση του Πατρινού Καρναβαλιού, έγινε το 1880. όπου εμ­φανίστηκαν οι περίφημες «Μπούλες» και γύρω στο 1890 παρουσιάζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα. Ακολουθεί ο αραβοσιτοπόλεμος που το 1899 δίνει τη θέση του στο θρυλικό σοκολατοπόλεμο.. Στις αρχές του 1900 ξεκινά η παρέλαση των αρμάτων που σατίριζαν διαφορά γεγονότα της επο­χής. Μάλιστα είχαν κατασκευάσει μια τεράστια κότα που γεννούσε κέρινα πελώρια αβγά γεμάτο χαρτο­πόλεμο. Το 1910 από το «Πολυθεαμα» ξεκίνησαν οι πρώτοι παιδικοί χοροί μεταμφιεσμένων και το 1914 ακούγεται για πρώτη φορά το αγαπημένο τραγούδι "Βάλε το ντόμινο και πάμε στον χορό» που θεωρεί­ται το "εμβατήριο" του Πατρινού Καρναβαλιού, Η α­νανέωση του Καρνάβαλου συνεχίστηκε και τα υπόλοιπα χρονιά με πολλή φαντασία και εφευρετικότητα με σπουδαιότερο σταθμό το 1966, όπου άρχισε το πασίγνωστο "Κυνήγι θησαυρού" το οποίο συνεχίζε­ται μέχρι σήμερα. Στην παρέλαση του Καρνάβαλου συμμετέχουν πάνω οπό 50.000 καρναβαλιστές.
Το τελευταίο χρόνια έχει δημιουργηθεί το "Καρ­ναβάλι των μικρών» με διάφορες εκδηλώσεις για τα παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: