Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Τέλος τα αστεία και τα μασκαρέματα! Aύριο είναι Καθαρή Δευτέρα, που σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Η Καθαρή Δεύτερο είναι ξεχωριστή μέρα. Μέρα  χαράς, με τους αετούς, τις βόλτες στην εξοχή και τα νόστιμα νηστίσιμα.
Πάμε, λοιπόν βόλτα στην Ελλάδα να δούμε πώς γιορτάζεται, αφού κάθε τόπος (πέρα από τα κοινά) έχει και τα δικά του έθιμα.
Κοινά έθιμα είναι η λαγάνα, τα νηστίσιμα  (όπως μαρούλια και τα κρεμμύδια, ταραμάς, ελιές κ.α,), ενώ παλιότερο η μπουγάτσα και τα βρασμένα κουκιά ήταν το σήμα κατατεθέν της μέρας.
Επίσης σε πολλά μέρη κάνουν παρέλαση με ανθοστόλιστα άρματα και μεταμφιεσμένους.
Στην Ηλεία, φτιάχνουν αλμυροκούλουρα. Οι  κοπέλες τα έτρωγαν χωρίς να πιουν νερό όλη μέρα,  ώστε να έρθει στο όνειρο  τους ο μελλοντικός τους σύζυγος να τις ξεδιψάσει με ένα ποτήρι δροσερό νερό!
Το έθιμο αυτό υπάρχει και σε άλλα μέρη.
Επίσης, την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, οι νοικοκυρές ξερίζωναν βολβούς  και τους έβαζαν το ξημέρωμα της γιορτής στην πόρτα του σπιτιού για γούρι.
Τη μέρα αυτή επίσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας καίνε τον βασιλιά Καρνάβαλο και οργανώνουν σατιρικά δρώμενα, όπως γαϊδουρομαχίες, μουτζουρώματα, αλευρώματα και .άλλα Παιχνίδια όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι των χωριών.
Το πέταγμα των Χαρταετών στους λόφους είναι το πιο γνωστό έθιμο.
Παλιά τους κατασκεύ­αζαν με μεγάλη τέχνη οι πατεράδες και οι παππούδες  της οικογένειας  με καλάμι και χαρτί, ενώ έπρεπε  να τους ζυγιάσουν σωστά για να μπορούν να πετάξουν όσο πιο ψηλά γίνεται.
Με την Καθαρή Δευτέρα ξεκινάει επίσημα η Μεγάλη Σαρακοστή. Τώρα πια στις μεγάλες πόλεις το έθιμο αυτό έχει ατονήσει.
Οι παλιοί όμως έκαναν αυστηρή νηστεία. Έπιναν μόνο νερό όλη μέρα και μόνο το βράδυ ξεγελούσαν την πείνα τους με λίγο φαγητό.
 Με αυτόν τον τρόπο  προετοιμαζό­ταν για τη Θεία Κοινωνία στη λειτουργία των Τίμιων Δώρων η οποία α­κολουθούσε τη μεθεπόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: