Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι… αρχαίες διαφημίσεις

Πόσες φορές δεν πάθατε... «κόλλημα» με την αγαπημένη σας διαφήμιση και τους πρόσκαιρους «ήρωες» της, που μπορεί να είναι και τετράποδοι ή και φτερωτοί, αλλά πάντα χαριτωμένοι και αξιαγάπητοι;...
Όσο...κουφό και να φαίνεται, οι διαφημίσεις είναι πολύ παλιά επινόηση των ανθρώπων. Τα ίχνη τους φτάνουν μέχρι την αρχαία... Βαβυλώνα και ακόμα παραπέρα!
(Εντάξει! Δεν ήταν τόσο εντυπωσιακές όπως οι σημερινές! Σίγουρα όμως χάραξαν τον δρόμο για να «πατήσουν» τα διαφημιστικά που βλέπουμε σήμερα στα περιοδικά και στην ΤV).
Η πρώτη... αρχαία διαφήμιση ήταν μια ανακοίνωση χαραγμένη πάνω σε πήλινη πλάκα και βρέθηκε στη Βαβυλώνα. Εκεί λοιπόν, διαφήμιζαν την πραμάτεια τους ένας έμπορος και ένας τσαγκάρης!
Διαφημίσεις επίσης έκαναν και οι Αιγύπτιοι, τις οποίες έγραφαν πάνω σε παπύρους.
Ακολουθούν οι αρχαίοι Έλληνες
που πρώτοι ανακάλυψαν το...διαφημιστικό κόλπο του ντελάλη. Καθιέρωσαν δηλαδή   την «ακουστική» διαφήμιση, η  οποία υπάρχει στις πόλεις και τα χωριά μέχρι τις μέρες μας!
Οι αρχαίοι Έλληνες διαφημιστές γύριζαν στους δρόμους με συνοδεία ενός μουσικού που χτυπούσε ένα όργανο και πληροφορούσαν τους πολίτες για τα πλοία που έφταναν στο λιμάνι, για το εμπόρευμα της αγοράς κ.α. (Οι ντελάληδες έφτασαν και στην Ευρώπη όπου διατηρήθηκαν για αρκετούς αιώνες)
Την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η διαφήμιση εξελίχθηκε σημαντικά με την προσθήκη της εικόνας. Οι Ρωμαίοι όταν ήθελαν να διαφημίσουν κάτι το... ζωγράφιζαν! Έφτιαχναν, δηλαδή, κάτι μεγάλες ζωγραφιές σαν τις αφίσες που βλέπουμε στους δρόμους.
Η διαφημιστική αυτή μέθοδος ήταν τόσο αποτελεσματική που έφτασε μέχρι τον 18ο αιώνα. Τη συναντάμε σε περίτεχνες ταμπέλες σε ταβέρνες, πανδοχεία, σε καταστήματα ή σε τοίχους σπιτιών που οδηγούσαν ή πληροφορούσαν τους ταξιδιώτες.
Ο πρώτος νόμος για τη διαφήμιση βγήκε το 1614 στην Αγγλία και όριζε το μέγεθος και το ύψος που έπρεπε να έχουν οι αφίσες.
Το πρώτο τυπωμένο διαφημιστικό φυλλάδιο κυκλοφόρησε το 1470 στην Αγγλία και διαφήμιζε τις λειτουργίες του Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: