Το μέλι εκτός από το παιχνίδι μας, μας συνόδευε και στα γλυκά μας: όπως λουκουμάδες, τηγανίτες κ.α. Αυτές όλες οι γλυκιές αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό μου όταν βλέπω τις μέλισσες να στριφογυρίζουν πάνω απ’ τα
λουλούδια. Τι δεν κατορθώνουν αυτές οι τόσο άξιες εργάτριες με τη δουλειά τους!! Καταφέρνουν να μετατρέψουν το νέκταρ των λουλουδιών σ' ένα μίγμα σακχάρων με τη βοήθεια των στομαχικών τους εκκρίσεων. Σ' αυτά τα σάκχαρα προέχει η φρουκτόζη για τον μεταβολισμό της οποίας δεν χρειάζεται στον οργανισμό μας ν' ασχοληθεί η ινσουλίνη. Μπορεί δηλαδή να συμπεριληφθεί στις δίαιτες των διαβητικών και ν' αντικαταστήσει τη ζάχαρη σχεδόν σε όλες τις χρήσεις της.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά έλεγαν: Μέλι από μέσα λάδι απ' έξω. Ενώ δηλαδή άλειφαν το κορμί τους πριν τους αγώνες με λάδι για να δώσουν ελαστικότητα στους μυς τους έτρωγαν μέλι για να έχουν ενέργεια. Τα 100 γραμμάρια μελιού περιέχουν: Ί7,2% νερό, 82,3% φρουκτόζη και σακχαρόζη το υπόλοιπο αποτελείται από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Το χρώμα του εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών που «τρύγησαν» οι μέλισσες. Ποικίλει από κιτρινωπό εάν είναι από εσπεριδοειδή σε πιο καστανό εάν είναι θυμαρίσιο. Πολλές φορές όταν το φυλάμε σε βάζα βλέπουμε να σχηματίζονται διάφοροι κόκκοι. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν συμβαίνει γιατί αλλοιώθηκε αλλά γιατί είναι πλούσιο σε σάκχαρα. Όταν ζεσταθεί λίγο το μέλι αυτοί οι κόκκοι διαλύονται. Το μέλι στην ιατρική χρησιμοποιείται ως μαλακτικό για το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθάει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων σιροπιών και ως έκδοχο σε χάπια. Στην παραγωγή καλλυντικών γίνονται πολλές κρέμες για το πρόσωπο και τα χέρια,
Να λοιπόν γιατί πρέπει να δώσουμε στο μέλι στην καθημερινή μας ζωή την αξία που του ταιριάζει και όσο πιο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου