Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΜΕΛΙ

        Μέλι γλυκύτατο σε ποιόν παραγγείλατε; λέγαμε συχνά στο παιχνίδι μας μικρά.
Το μέλι εκτός από το παιχνίδι μας, μας συνόδευε και στα γλυκά μας: όπως λουκουμάδες, τηγανίτες κ.α. Αυτές όλες οι γλυκιές αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό μου όταν βλέπω τις μέλισσες να στριφογυ­ρίζουν πάνω απ’ τα
λουλούδια. Τι δεν κατορθώ­νουν αυτές οι τόσο άξιες ερ­γάτριες με τη δουλειά τους!!  Καταφέρνουν να   μετατρέ­ψουν το νέκταρ των  λουλου­διών σ' ένα μίγ­μα σακχάρων με τη βοήθεια των στομαχι­κών τους εκκρίσεων. Σ' αυτά τα σάκχαρα προέχει η φρουκτόζη για τον μεταβολισμό της οποίας δεν χρειάζεται στον οργανισμό μας ν' ασχοληθεί η ινσου­λίνη. Μπορεί δηλαδή να συμπεριληφθεί στις δίαιτες των διαβητικών και ν' αντικαταστήσει τη ζάχαρη σχε­δόν σε όλες τις χρήσεις της.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά έλεγαν: Μέλι από μέσα λάδι απ' έξω. Ενώ δηλαδή άλειφαν το κορμί τους πριν τους αγώνες με λάδι για να δώσουν ελαστικό­τητα στους μυς τους έτρωγαν μέλι για να έχουν ε­νέργεια. Τα 100  γραμμάρια μελιού περιέχουν: Ί7,2% νερό, 82,3% φρουκτόζη  και σακχαρόζη το υπόλοιπο αποτελείται από βιταμίνες και ιχνο­στοιχεία.
Το χρώμα του εξαρτάται από το είδος των λουλου­διών που «τρύγησαν» οι μέλισσες. Ποικίλει από κιτρινωπό εάν είναι από εσπεριδοειδή σε πιο καστανό εάν είναι θυμαρίσιο. Πολλές  φορές όταν το φυλάμε σε βάζα βλέπουμε να σχηματίζονται διάφοροι κόκκοι. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν συμβαίνει γιατί αλλοιώθηκε αλλά γιατί είναι πλούσιο σε σάκχαρα. Όταν ζεσταθεί λίγο το μέλι αυτοί οι κόκκοι διαλύονται. Το μέλι στην ιατρική χρησιμοποιείται ως μαλακτικό για το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθάει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται για την παρα­σκευή διαφόρων σιροπιών και ως έκδοχο σε χάπια. Στην παραγωγή καλλυντικών γίνονται πολλές κρέ­μες για το πρόσωπο και τα χέρια,
Να λοιπόν γιατί πρέπει να δώσουμε στο μέλι στην καθημερινή μας ζωή την αξία που του ταιριάζει και όσο πιο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: