Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η πόλη στην οποία ζούμε είναι η Βέροια. Είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας. Έχει πληθυσμό περίπου 50.000.  Είναι μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας με πολλά αξιοθέατα. Τα πιο σπουδαία είναι:
Το πάρκο της Ελιάς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας στην οδό Ανοίξεως. Είναι το μπαλκόνι της Βέροιας. Έχει πολλά μεγάλα πλατάνια και ελιές.
Μπαρμπούτα  ονομάζεται  ένα κομμάτι του Τριποτάμου  στο κέντρο της πόλης. Είναι δίπλα στην εβραϊκή γειτονιά που έχει το ίδιο όνομα. Είναι ένα υπέροχο μέρος καταπράσινο με πολύ νερό.
Η γέφυρα Καραχμέτ βρίσκεται στο τέλος του πεζόδρομου της Μπαρμπούτας. Είναι η πιο παλιά γέφυρα της Βέροιας και η μόνη που «γλίτωσε» από την μεγάλη πλημμύρα του 1935.
Μια εντυπωσιακή πεζογέφυρα ενώνει τη γειτονιά μας με τη Βέροιας.
Η πλατεία Ωρολογίου πήρε το όνομά της από ένα παλιό ρολόι που υπήρχε εκεί. Στην πλατεία ξεχωρίζει το Δικαστικό Μέγαρο και το Ηρώο της πόλης.
Το Δημαρχείο μας είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο. Παλιά ήταν σχολείο.
Η εβραϊκή γειτονιά (Χάβρα) ήταν η γειτονιά των Εβραίων. Σήμερα υπάρχουν αρχοντικά και η Συναγωγή τους.
Το σχολείο μας χτίστηκε το 1932. Μοιάζει με πύργο. Είναι το μεγαλύτερο σχολείο του Νομού μας.
Εβραίικα μνήματα είναι ο χώρος που παλιά ήταν το νεκροταφείο των Εβραίων. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χώρος παιχνιδιού της πόλης μας.
Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ωρολογίου. Στο σημείο αυτό δίδαξε ο Απόστολος Παύλος για το Χριστό. Σήμερα στο χώρο υπάρχει μνημείο με υπέροχα ψηφιδωτά.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας στεγάζεται  σε ένα σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Έγινε Παγκόσμια γνωστή όταν κέρδισε το βραβείο Β. Gates.
Ακόμα στην πόλη μας υπάρχουν πολλά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βλαχογιάννειο  Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, το Βυζαντινό Μουσείο κ. ά.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: