Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ



Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Ο Μάρκο πόλο γεννήθηκε από οικογένεια εμπόρων της Βενετίας. Εκείνη την εποχή η Βενετία ήταν μια από τις σπουδαιότερες εμπορικές δυνάμεις. Οι Βενετοί με τα καράβια τους όργωναν ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, αλλά δεν φοβούνταν να ταξιδεύουν και πιο μακριά, στα βάθη της Ασίας. Για να καταλάβετε, όταν ο Μάρκο Πόλο, ήταν ακόμα μικρός, ο πατέρας του, Νικολό Πόλο, και ο θείος του, Ματέο, πήγαν στην… Κίνα για δουλειές!

Αυτό που λέμε    «δύσκολη εφηβεία»
Ο Μάρκο Πόλο σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα του.  Όμως. ήταν έξυπνος και ανήσυχος, έδειξε τις ικανότητες του, και έτσι το 1271 ο πατέρας του και ο θείος του αποφάσισαν να τον πάρουν μαζί τους στο δεύτερο ταξίδι τους στην Κίνα, όταν ήταν μόλις 17 χρόνων! Από μικρός στα βάσανα...
Ε, λέμε να «πεταχτούμε» μέχρι την Κίνα...
Στο σημείο αυτό, πρέπει ίσως να σας θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή τα ταξίδια δεν ήταν και τόσο εύκολα. Δεν μπορούσε κανείς να πάρει το αεροπλάνο ούτε το τρένο, για να πάει στην Άπω Ανατολή. Αντίθετα, έπρεπε να φτάσει με πλοίο μέχρι τη Μικρά Ασία, και μετά να διασχίσει όλη την ασιατική ήπειρο με καραβάνια, ακολουθώντας το Δρόμο του Μεταξιού... Και δε μιλάμε για εύκολη διαδρομή: τεράστιες εκτάσεις, γεμάτες έρημους, ψηλές οροσειρές και άγριους πολεμιστές, ανάμεσα στην Περσία, το Αφγανιστάν, τη Μογγολία και την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μάρκο Πόλο χρειάστηκε περίπου τριάμισι χρόνια για να φτάσει στο Πεκίνο.
Ο Μάρκο Πόλο συναντά το μεγάλο αυτοκράτορα
Το 13ο αιώνα, σχεδόν όλη η Ασία ανήκε στους Μογγόλους, οι οποίοι είχαν φτιάξει τη μεγαλύτερη σε έκταση αυτοκρατορία στην Ιστορία. Την Κίνα  κυβερνούσε ο Κουμπλάι Χαν, απόγονος του μεγάλου Μογγόλου κατακτητή Τζένγκις Χαν. Μόλις αντίκρισε τους Βενετούς ταξιδευτές. ο μεγάλος Χαν συγκινήθηκε πολύ, γιατί ο Νικολό και ο Ματέο του είχαν  υποσχεθεί ότι θα επέστρεφαν. Ιδιαίτερα όμως εντυπωσιάστηκε από το νεαρό Μάρκο Πόλο, για το θάρρος και την εξυπνάδα του. Από τότε, τον κράτησε κοντά του και του εμπιστεύτηκε διάφορα αξιώματα.
Ένας άλλος, εκπληκτικός πολιτισμός
Ο Μάρκο Πόλο στα 17 χρόνια που παρέμεινε στην Κίνα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο κινεζικό πολιτισμό. Είδε με τα μάτια του πράγματα απίστευτα, επιτεύγματα που ακόμα ήταν άγνωστα στους Ευρωπαίους: πέτρες που καίγονται (κάρβουνα), χρήμα από χαρτί (χαρτονομίσματα) αντί για  χρυσό ή ασήμι, άφλεκτα υφάσματα (από αμίαντο), αλλά και απέραντα παλάτια με κήπους και λίμνες και εκπληκτικές πόλεις με εκατομμύριο κατοίκους.

Τα απίστευτα ταξίδια του στην Ανατολή
Ο Μάρκο Πόλο δεν καθόταν ποτέ στο ίδιο σημείο. Ταξίδεψε σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολή, από το εσωτερικό της Κίνας μέχρι το Θιβέτ, τη Βιρμανία και την Ινδοκίνα. Διηγήθηκε πώς ψάρευαν μαργαριτάρια στην Κεϊλάνη. Φαίνεται ότι γνώριζε για  τη  Μαδαγασκάρη, αφού περιγράφει τα γιγάντια πουλιά που ζούσαν τότε στο παράξενο αυτό νησί! Ακόμη περιέγράψε την εκστρατεία του μεγάλου Χαν  εναντίον  των νησιών Ζιπάνγκου. όπως λεγόταν η Ιαπωνία εκείνο τον καιρό. Ο κινεζικός στόλος, τελικά ηττήθηκε και οι Ιάπωνες γλίτωσαν την υποδούλωση.
Νοσταλγία;
Ως γνήσιος Ιταλός, ο Μάρκο Πόλο ένιωσε νοσταλγία για την πατρίδα του και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βενετία. Πρώτα έπρεπε όμως να πάρει την άδεια από το μεγάλο Χαν - κάτι που δεν ήταν και τόσο απλό. Όμως, η ευκαιρία βρέθηκε, και ο Κουμπλάι Χαν επέτρεψε στον Μάρκο Πόλο να φύγει, αν και είχε προσφέρει πολλές και πολύτιμες

υπηρεσίες στην αυτοκρατορία. Ο Χαν του εμπιστεύτηκε μια νεαρή πριγκίπισσα, την οποία έπρεπε να συνοδέψει μέχρι την Περσία.
Το ταξίδι της επιστροφής
Ο Μάρκο Πόλο και η όμορφη πριγκίπισσα Κοκατσίν πήραν το δρόμο της επιστροφής, με συνοδεία 14 πλοία και πλήρωμα 600 άντρες. Το θαλάσσιο ταξίδι. πάντως, δεν ήταν πιο εύκολο από το χερσαίο. Εδώ δε συνάντησε έρημους και παγωμένες οροσειρές. είχε όμως να αντιμετωπίσει άγριες θάλασσες. αρρώστιες και πειρατές. Ύστερα από τρία χρόνια, έχοντας παραμείνει μόνο με ένα πλοίο και λιγοστούς άντρες, κατάφερε να πάει την Κοκατσίν στην Περσία. Ο γαμπρός όμως είχε ήδη πεθάνει, και η πριγκίπισσα παντρεύτηκε τελικά το γιο του γαμπρού!
Στη φυλακή
Επιστρέφοντας στη Βενετία, ο Μάρκο Πόλο νόμισε ότι θα ηρεμήσει. Πού τέτοια τύχη. όμως. Στον πόλεμο ανάμεσα στη Βενετία και τη Γένοβα, ο Πόλο πιάστηκε αιχμάλωτος και κατέληξε σε μια γενοβέζικη φυλακή.
Όπως όλοι οι φυλακισμένοι, είχε βέβαια πολύ ελεύθερο χρόνο, και αποφάσισε να διηγηθεί τα ταξίδια του στο συγκροτούμενο του Ρουστικέλο.
Το βιβλίο του Μάρκο Πόλο
Το βιβλίο που προέκυψε, το Li Milione έγινε πάρα πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ακόμα και ο Χριστόφορος Κολόμβος το πήρε μαζί του πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ινδία. Πολλοί, βέβαια, αμφισβήτησαν όσα έγραφε, μέχρι που οι εξερευνητές του 18ου και 19ου αιώνα επιβεβαίωσαν τις περισσότερες διηγήσεις του, 500 χρόνια αργότερα.

Οι άπιστοι Θωμάδες
Ακόμα και σήμερα, όμως, κάποιοι προσπαθούν πάση  θυσία να αποδείξουν ότι ο Μάρκο Πόλο δεν έφτασε ποτέ στην Κίνα' Κι όμως, ο Μάρκο Πόλο είδε και έζησε περισσότερα πράγματα απ' οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο. Λίγο πριν πεθάνει, τα 70 του, είπε: «Δε σας διηγήθηκα ούτε το μισά απ' όσα είδα, γιατί ήξερα πως δε θα με πιστεύατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: